+
Search

U bent hier

more

Over AZ Herentals

Checklist veilige heelkunde

In het operatiekwartier wordt een checklist gebruikt om operaties zo veilig mogelijk te laten verlopen. Concreet betekent het dat er op vaste momenten in het proces een time-out wordt gehouden om een controlelijst te overlopen.

Wanneer een patiënt het operatiekwartier binnenkomt, overloopt de (hoofd)verpleegkundige de identiteitsgegevens en een preoperatieve checklist. Als daar onzekerheden opduiken, dan wordt de behandelende chirurg verwittigd om de zaak uit te klaren. Pas als alle details in orde zijn, wordt de patiënt naar de operatiezaal gebracht. Het team van anesthesist, chirurg en verpleegkundigen overloopt opnieuw een lijst met controlepunten. Wanneer alle punten in orde zijn, mag de operatie starten. Voordat de incisie gesloten wordt, gebeurt een controle van de materialen, zoals het aantal naalden en compressen. Na de operatie volgt een standaard evaluatie.

In hoeverre de checklist gebruikt en opgevolgd wordt, wordt gecontroleerd in de kwaliteitsindicator van het VIP² waaraan het AZ Herentals ook deelneemt. De resultaten van de indicatoren vindt u hier.