+

U bent hier

more

COVID-19

COVID-19 testing

Wie een onderzoek of operatie moet ondergaan, waarbij het risico op overdracht van het coronavirus voor onze medewerkers groot is (bijv. bij volledige narcose, een bronchoscopie of een tandbehandeling), moet twee dagen voor de afspraak langskomen voor een COVID-19 test. Het resultaat is dan voor de afspraak geweten, zodat eventueel de nodige voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden.

Moet u een coronatest ondergaan omdat u een risicocontact heeft gehad, uit een rode zone komt of omdat u een attest van een negatieve coronatest nodig heeft? Contacteer dan uw huisarts, zodat er een afspraak in een lokaal triagecentrum gemaakt kan worden. Deze test kan niet via het ziekenhuis aangevraagd worden.


De test

Er wordt een zogenaamde PCR-test met een wisser afgenomen. Daarop wordt een test uitgevoerd om te weten of u coronapositief bent of niet.COVID-19 testing

De COVID-19 testing gebeurt in een zijvleugel van het ziekenhuis. Die bevindt zich aan de rechterzijde wanneer u voor de hoofdingang staat. U kunt in de rechtervleugel meteen binnengaan. De screening voor een onderzoek of operatie gebeurt op de gelijkvloerse verdieping. Vanaf de rotonde kunt u de groene lijn volgen.

Probeer dus niet via de toegangspoortjes binnen te gaan, want die zullen niet open gaan.


Het resultaat van de test

Via uw online patiëntendossier kunt u het resultaat van de test zien, zodra die bekend is. Als u aangeduid heeft dat het systeem meldingen mag versturen, dan ontvangt u een melding wanneer een nieuw resultaat beschikbaar is. Een login aanmaken voor uw online dossier kan via www.mynexuzhealth.be. Meer informatie over het elektronisch patiëntendossier vindt u hier.

Optie 1: U test positief op het coronavirus
U wordt ten laatste de dag na de test verwittigd door een medewerker van het labo. Uw gegevens worden ook doorgegeven aan de overheid in het kader van het contactonderzoek.

  • Uw positieve test betekent dat u momenteel drager bent van het virus. Neem dan ook de nodige maatregelen om uw omgeving te beschermen:
  • Respecteer de opgelegde thuisquarantaine. Ook uw kinderen en partner blijven best in afzondering.
  • Verwittig de mensen uit uw directe omgeving met wie u onbeschermd contact had, zodat ook zij zich kunnen beschermen.
  • Als uw ingreep niet dringend is, dan wordt die uitgesteld. Is uw operatie wél dringend, dan zullen onze medewerkers bijkomende maatregelen treffen om de operatie op een veilige manier te kunnen laten plaatsvinden.


Optie 2: U test negatief op het coronavirus

  • U wordt hiervan niet expliciet op de hoogte gebracht. Als u de dag na uw test geen bericht heeft ontvangen, dan betekent dit dat u momenteel niet besmet bent met het coronavirus. Let op: dit resultaat geeft enkel een momentopname. Het zegt niet of u voordien het virus al heeft gehad en biedt geen garantie dat u het virus niet alsnog kunt krijgen.   
  • De ingreep gaat door zoals gepland.
  • U biedt zich op de dag van de ingreep aan bij het ziekenhuis op het afgesproken uur.
  • Aandacht: ontwikkelt u in de dagen voor het onderzoek of ingreep koorts of hoest, verwittig dan de opnamedienst.