+

U bent hier

more

Onze diensten

Sportgeneeskunde

 • dr. Mathias Peeters

  Discipline: 
  Sportgeneeskunde

  Raadpleging:

  enkel na afspraakdinsdag16:00 tot 19:30
  via t 014 24 61 60  
  (dienst afspraken)  
     
     
  Meer info
 • dr. Dirk Van Genechten

  Discipline: 
  Sportgeneeskunde

  Raadpleging:

  enkel na afspraak maandag 14:00 tot 17:00
  via t 014 24 61 60    
  (dienst afspraken)    
       
       
  Meer info

AZ Herentals heeft een uitgebreide en jarenlange expertise in de diagnostiek en behandeling van allerhande sportletsels. Om de toegankelijkheid voor de sporters te verbeteren, wordt er sinds 1 januari 2016 intensief samengewerkt met 5 sportartsen, die in het ziekenhuis consulteren. In zeer nauwe samenwerking met de dienst orthopedische heelkunde gaan ze op zoek naar een exacte diagnose en het meest aangewezen behandelingsplan van (sub)acute sportletsels.

Afspraken te maken op t 014 24 61 60.

 •     Maandag 14 -17 uur: dr. Dirk Van Genechten
 •     Woensdag 8 - 12 uur: dr. Nicolaas Somorjai
 •     Donderdag 13 - 16.30 uur: dr. Dries Bouquillon
 •     Vrijdag 9 - 12 uur: dr. Mathias Peeters
AZ Herentals schenkt bijzondere aandacht aan de opvang en behandeling van sporters. Onder de naam HSK (Sport Kliniek Herentals) werken verschillende diensten binnen het ziekenhuis samen om een optimale diagnose, behandeling en service te verschaffen aan sporters.

Sportmedische keuring
Een sportmedisch onderzoek is zeer zinvol voor mensen die sport een belangrijke plaats in hun leven geven of willen geven. Het belang ervan wordt groter bij stijging van de leeftijd en bij het beoefenen van intensievere sporten. Op www.sportkeuring.be vindt u interessante info. De sportartsen vragen om op deze website de vragenlijst vooraf in te vullen en elektronisch door te sturen naar de arts bij wie u een raadpleging heeft. Zo wordt uw online medisch dossier aangemaakt of aangevuld, zodat de sportartsen u voor de rest van uw sportieve carrière goed kunnen opvolgen. Voor sommige sporttakken (waaronder wielrennen, motorcross, boksen en duiken) is deze keuring bovendien verplicht in competitieverband.
 
Concreet:
 • U maakt een afspraak via t 014 24 61 60 met duidelijke vermelding van 'sportmedische keuring' bij dr. M. Peeters. De testen vinden plaats op de raadpleging orthopedie (volg de groene pijl).
 • Vul op www.sportkeuring.be de vragenlijst in en stuur dit elektronisch door naar de juiste arts.
 • Voor de sportmedische keuring doet u best gemakkelijke (sportieve) kledij aan. U moet zich eerst aanmelden bij het AZ Herentals op de 1e verdieping (dienst inschrijvingen).
 • Een sportkeuring tot 35 jaar kost 60 euro, rust-ECG inbegrepen.
 • Een sportkeuring boven 35 jaar kost 80 euro. U moet via uw huisarts of ziekenhuis een nuchtere bloedname met onder andere cholesterolwaarde laten bepalen. Op de raadpleging wordt er naast een rust-ECG ook een inspannings-ECG (op onze vaste fiets, geen maximale inspanningstest) afgenomen.
 • De specifieke keuring voor scheidsrechters kost 100 euro, maar wordt volledig terugbetaald door de KBVB.
Het overzicht met tarieven vindt u hier.

Sporttesten
Aan wie als sporter graag zijn conditie wil kennen en advies wil om beter te trainen, raden we een maximale inspanningstest met aansluitend traningsadvies aan. Eerst wordt u nagekeken door een sportarts met een rust-ECG, waarna de coach van het ‘185 coaching centre’ een volledige ergospirometrie afneemt, al dan niet op uw eigen koersfiets voor een optimaal resultaat. Nadien bezorgt die coach u trainingsadvies. Dit onderzoekt duurt in totaal ongeveer een uur. Wilt u later een permanente begeleiding door het '185 coaching center', dan kan u daar altijd op intekenen. (Voor tarieven, zie http://185.be/tarieven)
 
Concreet:
 • U maakt een afspraak via t 014 24 61 60 met duidelijke vermelding van 'maximale inspanningstest' .
 • Vul op www.sportkeuring.be de vragenlijst in en stuur dit elektronisch door naar de juiste arts.
 • Voor de sportmedische keuring doet u best gemakkelijke (sportieve) kledij aan. U moet zich eerst aanmelden bij het AZ Herentals op de 1e verdieping (dienst inschrijvingen).
 • Neem, indien gewenst, een eigen koersfiets mee (voor een optimale inspanningstest). Let op: enkel koersfietsen met een snelspanner (geen steekas) passen op de Cyclus 2.
 • Boven de 35 jaar: u moet via uw huisarts of ziekenhuis een nuchtere bloedname met onder andere cholesterolwaarde laten bepalen.
 • Dit onderzoek kost 160 euro, sportmedische keuring inbegrepen.

Zware acute sportletsels
AZ Herentals beschikt over een goed gestructureerde dienst spoedgevallen, met een ruime expertise in de eerste opvang van zware en minder zware ongevallen. De spoedgevallen dienst werkt zeer nauw samen met de sportartsen en de orthopedisch chirurgen, om naast de acute opvang ook een adequate verdere zorg te kunnen garanderen.

Acute en subacute sportletsels
AZ Herentals heeft een uitgebreide en jarenlange expertise in de diagnostiek en behandeling van allerhande sportletsels. Om de drempel tot toegankelijkheid voor de sporters te verbeteren, wordt er sinds 1 januari 2016 intensief samengewerkt met 5 sportartsen, die in het ziekenhuis consulteren. In zeer nauwe samenwerking met de dienst orthopedische heelkunde gaan ze op zoek naar een exacte diagnose en het meest aangewezen behandelingsplan van (sub)acute sportletsels. Afspraken te maken op t 014 24 61 60.

Radiologie
Adequate beeldvorming is in vele gevallen een belangrijke vereiste om tot een juiste diagnose te kunnen komen. AZ Herentals beschikt niet alleen over de geschikte apparatuur, maar ook en vooral over radiologen met bijzondere specialisatie in locomotorische pathologiën. De dienst radiologie werkt nauw samen met de klinische sportmedische diensten in een permanente kruisbestuiving.

Orthopedische heelkunde
Een goed geolied team van hooggespecialiseerde orthopedisch chirurgen gaat de uitdaging aan om voor elk sportletsel een zo optimaal mogelijke oplossing te vinden, met aandacht voor de specifieke vereisten van die sport. www.orthopedieherentals.be
Rechtstreekse afspraken kunnen gemaakt worden op t 014 24 61 60.

Fysische geneeskunde
De dienst fysische geneeskunde is verregaand gespecialiseerd in de conservatieve behandeling van allerhande rug- en nekletsels, met bijzondere aandacht aan axiale problemen tgv sportbeoefening.

Pneumologie – cardiologie
Bij afwijkingen op het ECG, bij niet-gekend hartgeruis of bij klachten die kunnen wijzen op cardiale of pulmonale problemen (zoals aderverkalking, ritmestoornissen, inspanningsastma en dergelijke) kan u rekenen op specialistisch advies van cardiologen en pneumologen met ervaring in sportgeneeskunde. Ook voor sporters met een sterk verhoogd cardiovasculair risicoprofiel (vaak iets oudere mensen die willen starten met sporten) kan de sportarts beslissen om meer uitgebreide cardiale screening te laten uitvoeren. Een doorverwijzing op korte termijn wordt hier vooropgesteld.

Anesthesie
De dienst anesthesie is gespecialiseerd in verdovingstechnieken die enerzijds een zo snel mogelijk herstel toelaten met anderzijds een minimum aan morbiditeit. Dit betreft zowel plaatselijk/regionale verdovingen als algemene narcoses.