Medicatietherapie

In het internistisch daghospitaal vinden ook niet-oncologische behandelingen plaats.

Vitamine-infuus

Intraveneuze vitaminetherapie is de intraveneuze toediening van vitaminen. Het doel van deze behandeling is om deze stoffen in een hoge concentratie aan de cellen van het lichaam te geven op een manier dat de maag en darmen worden overgeslagen.

Alle vitaminen en mineralen die via de orale route (dus normaal geslikt worden) moeten eerst worden opgenomen in de dunne darm waarna ze worden gefilterd in de lever. Dit proces heet het ‘first-pass-effect’ en kan de vitaminen en mineralen minder effectief maken.

Het is onmogelijk om met orale supplementen de hoge hoeveelheden te bereiken die wij veilig intraveneus kunnen geven. Als grote hoeveelheden vitamines en mineralen oraal ingenomen worden, resulteert dat vaak in maagklachten en diarree. Met de intraveneuze behandeling omzeilen we de darmen en de lever. Zo vermijden we problemen met slechte opname en kunnen we een hoge dosis veilig en effectief geven.

Vitamines en mineralen zijn het fundament die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.
We zien een grote behoefte voor deze aanvullingen bij patiënten die slecht genezen, een slecht dieet hebben, veel stress hebben, slecht slapen, roken, weinig lichaamsbeweging hebben of juist lichamelijk uitgeput zijn door te veel sporten. Ppatiënten met moeilijkheden om voeding te verteren,; een slechte pH in de maag hebben, een maag- of darmoperatie hebben gehad hebben per definitie een slechte opname van micronutriënten. Dit kan leiden tot een lusteloosheid, energietekorten, bloedarmoede, spierkrampen, om maar een paar symptomen te noemen.

Patiënten met een maagverkleining zijn individuen die de grootste baat hebben van intraveneuze toediening van vitaminen en mineralen. Met een maagverkleining wordt een belangrijk stuk van het maag-darmstelsel dat vitamines opneemt overgeslagen. B-vitamines, ijzer en mineraaltekorten zijn de meest voorkomende verschijnselen na een maagverkleining.

Duur

De duur van het infuus is afhankelijk van het soort vitaminen dat je toegediend krijgt.
Het varieert van 15 minuten tot 3 uur.