+

U bent hier

more

Over AZ Herentals

Nieuwe SPECT-CT verbetert diagnosestelling nucleaire geneeskunde

De ingebruikname van een hypermodern SPECT-CT toestel verbetert de diagnosestelling in de nucleaire geneeskunde van AZ Herentals. Dat komt doordat het toestel onderzoekstechnieken uit de nucleaire geneeskunde en de radiologie combineert. Vooral patiënten met orthopedische en oncologische aandoeningen zijn hiermee erg gebaat. Bovendien moeten zij dan maar één onderzoek ondergaan in plaats van twee nu.

Na de afdeling radiologie vorig jaar is nu ook de dienst nucleaire geneeskunde vernieuwd. Diensthoofd dr. Eveline Krznaric: “We zijn verhuisd naar dezelfde gang als de dienst radiologie, in een volledig vernieuwde ruimte. Dat maakt dat we vlak bij de radiologen zitten en dus ook snel met onze collega’s kunnen overleggen. En dat is vooral met de ingebruikname van de SPECT-CT een groot voordeel.”

Het AZ Herentals heeft onlangs het nieuwste en modernste type SPECT-CT aangekocht, een toestel dat tot nu toe nog ontbrak in het aanbod van nucleaire geneeskunde. “Dit is een hybride toestel dat een nucleair onderzoek en een CT-scan combineert. Bij het eerste kunnen we zien hoe een licht radioactieve stof zich door het lichaam en de organen beweegt en waar het ziekteproces zich bevindt. Bij het tweede brengen we de anatomische locatie in kaart. Een combinatie van beide zorgt voor een nog betere diagnosestelling”, aldus nog dr. Krznaric. “Dat biedt vooral voor patiënten met orthopedische en oncologische aandoeningen een enorme meerwaarde.” Om over voldoende expertise in dit toestel te beschikken, kan de dienst een beroep doen op een consulent SPECT-CT van het UZA.

Met de aankoop van dit toestel kan het AZ Herentals voortaan de volledige waaier aan onderzoeken van een nucleaire dienst aanbieden. Voor patiënten heeft de ingebruikname van de SPECT-CT niet alleen het voordeel dat ze in de eigen regio terecht kunnen voor een dergelijk onderzoek, ook moet men maar één (gecombineerd) onderzoek ondergaan, in plaats van twee aparte. Bovendien kan de stralingsdosis voor de patiënt zeer laag gehouden worden door de speciale technieken in dit state-of-the-art toestel.

In totaal investeerde het AZ Herentals meer dan een miljoen euro in de vernieuwing van de afdeling en de aankoop van het toestel.

07/07/2015