+

U bent hier

more

Onze diensten

Nucleaire onderzoeken - algemeen

Welkom op de dienst Nucleaire Geneeskunde van het AZ Herentals.
Uw behandelend geneesheer heeft u doorverwezen naar onze dienst voor een onderzoek.

Nucleaire geneeskunde maakt gebruik van onschadelijke hoeveelheden radioactieve stoffen om de werking of de functie van een orgaan te meten en met behulp van een camera in beeld te brengen. Dit is een scintigrafie. Voor ieder type onderzoek bestaat er een welbepaalde procedure en meestal wordt er een inspuiting in de ader gegeven. Bij sommige onderzoeken ademt u een gas in of wordt het product toegediend als maaltijd.

Duur van het onderzoek
De tijdspanne tussen de inspuiting en het onderzoek zelf kan variëren en is afhankelijk van het soort onderzoek. Bij sommige onderzoeken gebeurt dit onmiddellijk na de toediening en bij andere (o.a. bij de botscintigrafie) kan dit enkele uren duren. De duur van de foto-opnamen zijn afhankelijk van het soort onderzoek en kunnen wisselen van10 minuten tot langer dan één uur.
De laborant zal u op voorhand inlichten over het verloop van het onderzoek.

Zwanger of borstvoeding?
Als u zwanger bent  of mogelijk zwanger kunt zijn, verwittig dan de arts of laborant voor u de radioactieve stof toegediend krijgt. Het onderzoek wordt dan waarschijnlijk uitgesteld.
Als u borstvoeding geeft, gelieve dit ook voor de toediening te melden, het onderzoek kan eventueel nog doorgaan, maar er bestaan specifieke richtlijnen die u tijdelijk zult moeten volgen.

Moet ik nuchter zijn?
Voor de meeste onderzoeken mag u gewoon eten, drinken en uw gebruikelijke medicatie innemen, tenzij u uitdrukkellijk gevraagd werd om nuchter te blijven (bijvoorbeeld voor een maagonderzoek) of bepaalde medicaties niet in te nemen.

Is dit onderzoek gevaarlijk?
De gebruikte radioactieve stoffen worden in een lage, streng gecontroleerde dosis toegediend en zijn niet schadelijk voor u. Uiterst zelden treden er allergische reacties op. Vermeld voor alle zekerheid toch als u een allergie heeft voor de toediening.
Na het onderzoek zitten de licht radioactieve stoffen nog enkele uren in uw lichaam. Daarom wordt toch aangeraden om enkele richtlijnen in acht te nemen gedurende de dag van het onderzoek:

  • Indien mogelijk, voldoende vloeistof drinken en frequent gaan wateren. Dit is vooral belangrijk als u voor een botscintigrafie komt.
  • Het is aangewezen dat ouders gedurende de dag van het onderzoek hun kleine kinderen zo weinig mogelijk vastpakken.
  • Afstand houden (1 tot 2 meter) tot zwangere vrouwen.
  • Normale hygiënische maatregelen in acht nemen.

Bij incontinentie zijn speciale richtlijnen beschikbaar.
Na het onderzoek kunt u gewoon uw werk verder zetten.

Afspraak
Onze onderzoeken gebeuren enkel op afspraak.
Wij vragen om tijdig aanwezig te zijn.
Als u verhinderd bent, gelieve ons zo snel mogelijk te verwittigen.

Dag van het onderzoek

  • Breng het aanvraagformulier van verwijzende geneesheer (huisarts of specialist) mee, alsook uw IDkaart.
  • Schrijf u eerst in op de eerste verdieping
  • Kom dan naar onze dienst. Die bevindt zich op de gang van medische beeldvorming op de eerste verdieping. (Gang rechts van de inschrijfbalies)

 

Voor verdere vragen en inlichtingen zijn wij tijdens de werkuren bereikbaar op: t 014 24 64 03.

Dr. E. Krznaric - februari 2015