+

U bent hier

more

Onze diensten

Obesitasrevalidatie

Binnen de multidisciplinaire obesitasrevalidatie zijn er twee trajecten voorzien: een voor patiënten na een vermageringsoperatie en voor patiënten die in een niet-chirurgisch traject wensen te stappen. Voor beide trajecten geldt dat het om groepsbegeleiding gaat waarbij een bewegingsprogramma gekoppeld wordt aan educatieve sessies bij diëtiste en psycholoog.

Het post-chirurgische programma kan starten vanaf de derde week na de ingreep. Patiënten volgen eerst een licht bewegingsprogramma gedurende een maand, waarna ze de volgende 20 weken in het multidisciplinaire traject stappen. Daarbij wordt het bewegen (2 maal per week) aangevuld met 8 thema-avonden verzorgd door de diëtiste en psycholoog. Instappen in deze groep kan continu, maar enkel op doorverwijzing van een arts. Instappen in het traject kan tot 6 maanden na de ingreep. De informatiefolder vindt u hier.

Het niet-chirurgische traject neemt 18 weken in beslag en omvat wekelijks 2 bewegingssessies en een groepssessie bij de diëtiste en/of psycholoog. Dit traject is bedoeld voor patiënten met een BMI tussen 30 en 40 die voldoende gemotiveerd zijn om het volledige traject te doorlopen. Instappen in deze groep kan enkele keren per jaar. Pas nadat het traject volledig doorlopen is, wordt een nieuwe groep opgestart. Idealiter worden patiënten door hun huisarts naar dit traject doorverwezen, maar ze kunnen ook zelf het initiatief hiervoor nemen. De informatiefolder vindt u hier.

 

Patiënten moeten zich engageren om het volledige traject te doorlopen. Hieronder vindt u een overzicht van de kosten:

  • Er wordt bij de start een vaste kost aangerekend van 215 euro (post-chirurgische traject) of 245 euro (niet-chirurgisch traject) voor de sessies bij de diëtiste en psycholoog.
  • Voor de intake- en evaluatiegesprekken gelden de prijzen van een consultatie.
  • De bewegingssessies worden per reeks aangerekend, zoals bij fysio.
  • Voor de consultaties en fysiotherapie gelden de normale terugbetalingstarieven van de mutualiteiten.

Verschillende mutualiteiten voorzien een bijkomende tussenkomst bij het volledig afwerken van het multidisciplinaire programma.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de coördinator van het obesitasprogramma: Lise Boddaert (diëtiste): t 014 24 60 94 (tussen 9 en 15 uur) - mail: obesitas.revalidatie@azherentals.be.

De meest recente informatie over obesitasrevalidatie vindt u op de deelwebsite van ambulante revalidatie.