+

U bent hier

more

Over AZ Herentals

Thuisgevoel staat voorop in patiëntencatering

Met de introductie van de broodbuffetwagen kiest het AZ Herentals voluit voor het thuisgevoel in de patiëntencatering. Doordat patiënten ter plaatse kunnen kiezen wat ze eten, eten ze beter, herstellen ze beter én moet er minder eten weggegooid worden. Een win-winsituatie dus voor iedereen.Broodbuffetwagen

De helende omgeving van een ziekenhuis is meer dan enkel de verzorging. Bij AZ Herentals heeft de infrastructuur tijdens de vernieuwingswerken een frisse uitstraling gekregen, met vrolijke kleuren. Nu wordt die helende omgeving ook doorgetrokken naar de patiëntencatering door een thuisgevoel te creëren. De broodbuffetwagen moet hier voor zorgen.

“Traditioneel krijgen patiënten hun broodmaaltijd op een dienblad geserveerd met het aantal boterhammen en beleg dat ze de dag voordien gekozen hebben. Wanneer ze de maaltijd dan voorgeschoteld krijgen, hebben ze hier vaak geen zin meer in. Met de broodbuffetwagen kan men tijdens de maaltijd een keuze maken, afhankelijk van de honger en waar men op dat moment zin in heeft”, aldus Liesbeth Plingers, facilitair directeur van AZ Herentals. “Op die manier lijkt het eerder als thuis, waar men aan tafel nog kan kiezen wat men op zijn boterham doet. De ervaring leert dat patiënten zo meer smaak hebben van hun eten, gemiddeld meer eten en daardoor beter en sneller herstellen. Een bijkomend voordeel is dat er minder eten verspild wordt.”

Momenteel is er één broodbuffetwagen in testfase actief en de resultaten zijn ronduit overweldigend. Het project wordt stelselmatig uitgebreid en op alle afdelingen ingevoerd.

Eerder is de bereiding van de warme maaltijden al aangepast naar ontkoppeld koken. Gunther Simons, bedrijfsleider van Veresto, dat instaat voor de catering: “De keukenbereidingen worden deels vooruitgeschoven naar onze moederkeuken in Olen. Deze worden vervolgens in het ziekenhuis afgewerkt en aangevuld met bereidingen ter plaatse om zodoende elke maaltijdcomponent de nodige aandacht te geven. Zo proberen we de smaak van ‘thuis’ te benaderen.”

Ook Meeza, de nieuwe cafetaria, shop en koffiehoek van het ziekenhuis, heeft een huiselijke uitstraling. Bezoekers en patiënten kunnen er onder meer terecht voor koffie met gebak, maaltijden, geschenkartikelen en lectuur. Een goede service staat hier voorop. Gunther Simons: “Zo werken we met lokale leveranciers die kwalitatieve producten leveren. En binnenkort starten we met een butlerservice, waarbij we kranten, tijdschriften, maar ook geschenken of versnaperingen op de kamer brengen.”

Het AZ Herentals heeft sinds mei 2015 een samenwerkingsovereenkomst met Veresto voor de uitbating van de ziekenhuiskeuken, de cafetaria, shop en de automaten. De uitrol van de broodbuffetwagens is het laatste deelproject dat uitgevoerd wordt.

18/02/2016