+

U bent hier

more

Over AZ Herentals

Urologen starten samenwerking robotheelkunde

De urologen van zeven ziekenhuizen uit de provincie Antwerpen - AZ Klina, AZ Herentals, AZ Sint-Jozef Malle, AZ Turnhout en ZNA - slaan de handen in elkaar op het domein van robotheelkunde. 24 urologen maken vanaf nu gezamenlijk gebruik van eenzelfde robot voor de behandeling van prostaatkanker, waarbij de volledige prostaat verwijderd wordt.

Deze 'Da Vinci-robot' staat opgesteld in AZ Klina. De samenwerking zorgt voor een grote kostenefficiëntie. Niet elk ziekenhuis hoeft zo de (dure) robot zelf aan te kopen, terwijl de overheid bespaart op het vlak van financiering.

Bovendien wordt de uitvoering van de operatie toevertrouwd aan slechts enkele urologen uit de groep, die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Zo wordt hun expertise geconcentreerd en wordt de kwaliteit van de ingreep verder verbeterd in het belang van de patiënt.

De samenwerking tussen Antwerpse ziekenhuizen kent via dit project een concrete toepassing. Het initiatief krijgt de naam 'Centrum voor robotheelkunde' (regionaal netwerk voor robotheelkunde Antwerpen).

16/03/2015