+

U bent hier

more

Over AZ Herentals

Welke kwaliteitsresultaten halen we?

Het AZ Herentals werkt actief aan kwaliteit en patiëntveiligheid om de kwaliteit van zorg voortdurend te verbeteren. Niet alleen in de deelname en resultaten van de kwaliteitsindicatoren wordt dit duidelijk, ook in het behalen van vastgelegde normenkaders.

 

Accreditatie Niaz-Qmentum

Voor zijn externe toetsing zit het AZ Herentals in een accreditatietraject met het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Zorg (Niaz-Qmentum). Deze organisatie heeft als doel om via een internationaal gevalideerd normenkader te kijken of de instelling voldoet aan een aantal voorwaarden rond kwaliteit en veiligheid van zorg. Indien dit zo is, krijgt de instelling de status van een geaccrediteerd ziekenhuis.

Het AZ Herentals heeft op 21-22 maart 2017 een proefaudit ondergaan, de definitieve audit vond plaats van 5 tot 8 december 2017, waarna in februari 2018 het kwaliteitslabel door Niaz toegekend werd. Het persbericht over de toekenning vindt u hier.

Meer informatie over accreditatie vindt u hier.

 

Vlaamse Zorginspectie

Sinds 2013 hanteert Zorginspectie een nieuwe methodiek om de kwaliteit in ziekenhuizen te inspecteren. In samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid worden normenkaders over verschillende thema’s (o.a.  personeel, communicatie, veiligheid, hygiëne,infrastructuur,…) opgesteld. Ziekenhuizen moeten aan deze normen voldoen en worden daarop geïnspecteerd. 

Meer informatie over de Zorginspectie vindt u hier.

 

Andere

  • Het labo anatomo-pathologie van het AZ Herentals behaalde in januari 2018 zijn tweede BELAC-accreditatie de ISO15189:2012 norm. Daarbij werd de eerdere accreditatie uitgebreid met HPV-testen en EGFR-mutatieanalyse voor longcarcinoom. Met dit ISO-label is het AZ Herentals een van de eerste laboratoria in België die een accreditatie behalen voor EGFR-mutatieanalayse op Idylla.
  • Het klinisch labo van het AZ Herentals heeft in november 2017 voor de eerste keer een BELAC-audit ondergaan voor de ISO 15189 norm en deze behaald voor Borrelia Burgdorferi en Epstein-Barr.

Voor meer informatie over Belac kunt u hier terecht.