Daghospitaal

Internistisch daghospitaal

Op het internistisch daghospitaal wordt zorg gegeven aan zowel oncologische als niet-oncologische patiënten. Deze patiënten kunnen nood hebben aan zowel IV-medicatietherapie als niet IV-medicatietherapie. Ook worden ambulant diagnostische onderzoeken uitgevoerd op of via het internistisch daghospitaal.

De dienst

 • Ligging: 1ste verdieping, vleugel K (volg de witte lijn)
 • Geopend van maandag tot en met vrijdag
 • Contact: t 014 24 63 15 (tussen 7 en 17 uur)
 • De afdelingsverantwoordelijken:

 

Korte omschrijving

Op het internistisch daghospitaal wordt zorg gegeven aan zowel oncologische als niet-oncologische patiënten. Deze patiënten kunnen nood hebben aan zowel IV-medicatietherapie als niet IV-medicatietherapie. Ook worden ambulant diagnostische onderzoeken uitgevoerd op of via het internistisch daghospitaal. Patiënten zijn aanwezig van 7.30 tot 17 uur en verblijven tijdens hun IV-behandeling voornamelijk in relaxzetels.
De afdeling is ook uitgerust met 5 eenpersoonskamers zodat patiënten in een afzonderlijke kamer met bed kunnen verblijven, indien gewenst.

Patiënten worden ’s middags voorzien van een broodmaaltijd met soep en kunnen altijd drank verkrijgen op de afdeling.

Er wordt nauw samengewerkt met verschillende ondersteunende diensten, zoals de apotheek voor bereidingen van therapieën, de opnamedienst voor een vlot opnamebeleid, sociale dienst, oncocoach, psychologe, diëtisten, onconurses en logistieke ondersteuning. Ook verloopt de samenwerking met de medewerkers van het labo vrij vlot; de bloedaanvragen van het daghospitaal krijgen voorrang. Dit maakt dat wij de resultaten kennen binnen 30 tot 60 minuten. Daarnaast is een goede samenwerking en communicatie met de artsen vanuit de verschillende disciplines.

Wij beogen, op een vriendelijke, respectvolle en deskundige manier, een individuele hoogstaande kwaliteitszorg te bieden op een zo kort mogelijke tijd.

De afdeling wordt versterkt door de ondersteuning van vrijwilligers. Zij nemen hun tijd voor de patiënt en hebben een luisterend oor. Ze zijn een grote ondersteuning voor het team en een grote meerwaarde voor patiënten.

Wij staan open voor kritische bemerkingen van onze medewerkers en studenten. Waarom doen we dit zo? Is dit wel de juiste benadering? We passen eventueel het werkingssysteem aan. Tijdens de algemene dienstvergaderingen kunnen voorstellen worden ingediend en worden eventuele nieuwe werkwijzen aangenomen.
Wij werken met patiëntentoewijzing. Elke verpleegkundige krijgt patiënten toegewezen waarvoor hij/zij die dag verantwoordelijk is. Hij/zij is de vaste verpleegkundige voor bepaalde patiënten vanaf opname tot aan ontslag.

Ook vinden consultaties van de volgende disciplines plaats op onze afdeling:

 • Hematologie
 • Maag-, darm- en leverziekten
 • Pneumologie
 • Reumatologie

Naast bovenvermelde therapieën kan je op het internistisch daghospitaal ook terecht voor o.a. de voor- en nazorg van ambulante onderzoeken. Voorbeelden van mogelijke ambulante onderzoeken zijn:

 • Ascitespunctie
 • Beenmergpunctie en sternumpunctie
 • Leverbiopsie
 • Lumbaalpunctie
 • Niervoorbereiding
 • Transthoracale punctie

Er wordt regelmatig een workshop Look good, feel better van Kom Op Tegen Kanker georganiseerd. Meer informatie over deze workshops vindt u in deze video.

Meer weten?

Wil je meer weten over welke behandelingen en onderzoeken in het daghospitaal gebeuren? Of welke artsen en verpleegkundigen daar actief zijn? Ga dan naar de aparte pagina’s van het daghospitaal!