AZ Herentals vooraanzicht

Over AZ Herentals

Het AZ Herentals, of voluit AZ St.-Elisabeth Herentals vzw, is een modern en dynamisch ziekenhuis dat professionele basiszorg aanbiedt. Het beschikt over 243 bedden, verspreid over verschillende verpleegafdelingen. Een 800-tal medewerkers, waaronder 130 artsen, staan voor de patiënten klaar om dagelijks ons motto “Wij staan borg voor kwaliteit en zorg!” waar te maken.

Gravure oud gasthuis

Het ziekenhuis van Herentals kent een lange geschiedenis. Het Sint-Elisabethgasthuis van Herentals dateert immers al van 1253 en is daarmee het oudste gasthuis van de Kempen. Van de oorspronkelijke instelling zijn vandaag de dag enkel nog de kapel en de woning van de Gasthuiszusters te zien (waar nu de administratieve diensten van het OCMW gehuisvest zijn).

Vanaf de 20e eeuw is de uitbreiding van het ziekenhuis goed op gang gekomen. In 1938 werd een nieuw ziekenhuis, het huidige roodstenen gebouw, geopend, in 1950 ging het moederhuis Sancta Maria open (dat in 1984 met het ziekenhuis fuseerde en in 1997 met de diensten naar het ziekenhuis verhuisde), en zowel in de jaren 70 als 90 mocht men nieuwe gebouwen inhuldigen. Na al die nieuwbouwprojecten is in 2001 de renovatie van de bestaande gebouwen gestart.

1 januari 2010 betekende de start van een nieuwe periode in het bestaan van het AZ Herentals: het OCMW-ziekenhuis kreeg een vzw-statuut en sindsdien staat het op eigen benen. In 2011 gingen het AZ Herentals en het AZ Turnhout een samenwerkingsverband aan onder de naam ‘HETU’, om met gebundelde krachten gespecialiseerde zorg te kunnen aanbieden. In 2016 zijn ze, samen met de ziekenhuizen van Mol en Geel, in het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) gestapt.

Werken en leren bij AZ Herentals?

In AZ Herentals zetten 800 personeelsleden en ongeveer 130 artsen zich elke dag in om samen de beste zorg aan onze patiënten te bieden. Om kwalitatieve zorg te kunnen bieden zijn wij steeds op zoek naar gemotiveerde medewerkers, stagiaires, jobstudenten en vrijwilligers om ons team te versterken.