+

U bent hier

more

COVID-19

Afspraak in het ziekenhuis

Belangrijk! Het is niet toegelaten om een begeleider mee te brengen naar het ziekenhuis, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt bij:

 • kinderen onder de 18 jaar
 • patiënten van 75 jaar of ouder
 • patiënten met een mentale of fysieke beperking
 • partner bij een raadpleging in het kader van een zwangerschap - Vanaf 7/6: begeleider toegelaten bij elke echo
 • bij een slechtnieuwsgesprek (o.a. oncologie) of op vraag van de arts
 • ingrepen/onderzoeken met verdoving

Heeft u een afspraak in het ziekenhuis voor een raadpleging, onderzoek of operatie? Dan vindt u hieronder meer informatie over de huidige praktische afspraken. 

 

Gaat mijn afspraak door?

Momenteel worden er geen raadplegingen, onderzoeken of ingrepen in het AZ Herentals uitgesteld of geannuleerd. Alle afspraken gaan dus door.

Bij toenemende coronacijfers is het mogelijk dat geplande niet-dringende operaties uitgesteld worden. Dit gebeurt wanneer de druk op intensieve zorgen stijgt en er medewerkers vanuit het operatiekwartier op intensieve zorgen worden ingezet.

Moest het toch nodig zijn een operatie te verzetten of uit te stellen, dan zal de patiënt hiervan door het ziekenhuis op de hoogte gebracht worden. Zonder bericht van het ziekenhuis mag de patiënt ervan uit gaan dat de ingreep zoals gepland kan plaatsvinden. Het is dus niet nodig zelf naar het onthaal of de raadpleging te bellen!

 

Voelt u zich ziek, bent u (mogelijk) besmet met corona, zit u in quarantaine of komt u uit een risicozone?

Heeft u symptomen, bent u positief getest of vreest u dat u besmet kunt zijn? Verwittig dan de afsprakendienst van het ziekenhuis (t 014 24 61 60). Of bent u in het buitenland geweest in een rood of oranje risicogebied en wordt u geacht in quarantaine te blijven? Als uw afspraak niet dringend is, dan moet die uitgesteld worden. Voor een aantal raadplegingen is het ook mogelijk om de afspraak via teleconsult te laten doorgaan. Is uw afspraak wel dringend en kan die niet via teleconsult verlopen, dan zal die naar het einde van de werkdag verplaatst worden, zodat nadien alle contactoppervlakken grondig ontsmet kunnen worden.

 

Toegang tot het ziekenhuis

Wie het ziekenhuis wil betreden voor een raadpleging, onderzoek, opname of een patiëntenbezoek, moet een geautomatiseerde toegangscontrole doorlopen.

Alle details over de toegang tot het ziekenhuis vindt u hier.

 

In het ziekenhuis

Om het risico op besmetting met het coronavirus zo beperkt mogelijk te houden, gelden in het ziekenhuis een aantal richtlijnen waar u zich aan moet houden.

 • Draag steeds een mondmasker. Het is niet langer toegelaten om een stoffen mondmasker te dragen. Als u geen chirurgisch masker heeft, dan kunt u aan de onthaalbalie een mondmasker van het ziekenhuis vragen.
 • Handschoenen zijn niet toegelaten.
 • Neem zoveel mogelijk de trap, om volle liften te vermijden. In de lift zijn maximaal 6 personen toegelaten.
 • Wandel in de gangen aan de rechterkant.
 • Hou voldoende afstand in gangen, liften en wachtzalen.
 • Neem plaats in de wachtzaal waar dat mag. Op de stoelen met een rood kruis mag u niet gaan zitten.
 • Bij het binnengaan van een dokterskabinet moet u uw handen ontsmetten. Na uw raadpleging wordt de onderzoekstafel, stoel en bureau ontsmet, zodat alles veilig is voor de volgende patiënt.

 

COVID-19 test voor een onderzoek of operatie

Wie een onderzoek of operatie moet ondergaan, moet twee dagen voor de afspraak langskomen voor een COVID-19 test. Deze test gebeurt in een bijgebouw van het ziekenhuis, dus u hoeft hiervoor het ziekenhuis zelf niet binnen te gaan. Meer informatie over deze screening vindt u hier.

Wie een test moet afleggen in het kader van contact tracing, contacteert hiervoor de huisarts. Die zal u een afspraak bezorgen in een lokaal triagecentrum.