+

U bent hier

more

COVID-19

Afspraak in het ziekenhuis

Heeft u een afspraak in het ziekenhuis voor een raadpleging, onderzoek of operatie? Dan vindt u hieronder meer informatie over de huidige praktische afspraken.

Afspraken gaan door!

Alle afspraken, onderzoeken en ingrepen in het AZ Herentals gaan door zoals gepland. Momenteel ondervindt het ziekenhuis geen gevolgen van het stijgend aantal coronabesmettingen. Heeft u een afspraak of heeft u dringende hulp nodig? Aarzel dan niet om naar het ziekenhuis te komen. We nemen alle voorzorgen om uw afspraak veilig te laten verlopen.

 

Afspraken voor patiënten die in het buitenland verbleven hebben

Bent u in het buitenland geweest in een rood of oranje risicogebied? Heeft u symptomen of vreest u dat u besmet kunt zijn door risicogedrag (nauw contact met meerdere personen, bijvoorbeeld op een feest)? Verwittig dan de afsprakendienst van het ziekenhuis (t 014 24 61 60). Als uw afspraak niet dringend is, dan moet die minstens 14 dagen uitgesteld worden. Voor een aantal raadplegingen is het ook mogelijk om de afspraak via teleconsult te laten doorgaan. Is uw afspraak wel dringend en kan die niet via teleconsult verlopen, dan zal die naar het einde van de werkdag verplaatst worden, zodat nadien alle contactoppervlakken grondig ontsmet kunnen worden.

Wie in een rode of oranje gebied verbleven heeft of mogelijk besmet kan zijn, wordt ook met aandrang gevraagd niet als bezoeker of begeleider naar het ziekenhuis te komen. Voor de overheidsrichtlijnen rond het verblijf in het buitenland, verwijzen we u graag door naar de website van de FOD Buitenlandse zaken. Moet u verplicht een coronatest ondergaan omdat u uit een rode zone komt of omdat u een attest voor vertrek nodig heeft? Contacteer dan uw huisarts, zodat er een afspraak in een lokaal triagecentrum gemaakt kan worden.

 

Toegang tot het ziekenhuis

Iedereen die een afspraak in het ziekenhuis heeft, krijgt tijdens de openingsuren van het ziekenhuis toegang door zijn elektronische identiteitskaart (eID) te scannen. Op weekdagen is dat tussen 7 en 21 uur, in het weekend tussen 8 en 18 uur. Toegang met eID of QR

De patiënt steekt zijn eID in de gleuf aan een toegangspoortje. Heeft de patiënt een afspraak en biedt die zich in het juiste tijdsbestek aan (niet vroeger dan 30 minuten voor zijn afspraak), dan gaat het poortje open. Gaat het poortje niet open, dan verschijnt er een foutmelding en kan de patiënt zich aan de kiosk (links van de toegangspoortjes) aanmelden bij een medewerker. Ook wie geen eID heeft, wordt aan de kiosk verder geholpen.

Wie een afspraak in het AZ Herentals heeft, brengt zijn eID (elektronische identiteitskaart) mee. Dit geldt ook voor kinderen (kidsID).

Om de sociale afstand in de wachtzalen te kunnen bewaren, is er maximaal 1 begeleider per patiënt toegelaten.

Aandachtspunten:

 • Kom op tijd, maar niet té vroeg. Bij raadplegingen en onderzoeken gaat het toegangspoortje pas 30 minuten voor de afspraak open.
 • Breng uw eID (elektronische identiteitskaart) mee. Dit geldt ook voor kinderen.
 • Lees de instructies op de schermen, zodat u voorbereid het ziekenhuis binnen kunt gaan.
 • Ontsmet uw handen aan het toegangspoortje.
 • U moet in het ziekenhuisgebouw verplicht een mondmasker dragen. Hoewel er op het terrein rond het ziekenhuis geen mondmaskerplicht geldt, wordt het dragen van een mondmasker op drukke plaatsen, bijv. de zone van de toegangscontrole, wordt wel aangeraden.

 

In het ziekenhuis

Om het risico op besmetting met het coronavirus zo beperkt mogelijk te houden, gelden in het ziekenhuis een aantal richtlijnen waar u zich aan moet houden.

 • Draag steeds een mondmasker. Handschoenen zijn niet toegelaten.
 • Neem zoveel mogelijk de trap, om volle liften te vermijden. In de lift zijn maximaal 6 personen toegelaten.
 • Wandel in de gangen aan de rechterkant.
 • Hou voldoende afstand in gangen, liften en wachtzalen.
 • Neem plaats in de wachtzaal waar dat mag. Op de stoelen met een rood kruis mag u niet gaan zitten.
 • Bij het binnengaan van een dokterskabinet moet u uw handen ontsmetten. Na uw raadpleging wordt de onderzoekstafel, stoel en bureau ontsmet, zodat alles veilig is voor de volgende patiënt.

 

COVID-19 test voor een onderzoek of operatie

Wie een onderzoek of operatie moet ondergaan, moet twee dagen voor de afspraak langskomen voor een COVID-19 test. Deze test gebeurt in een bijgebouw van het ziekenhuis, dus u hoeft hiervoor het ziekenhuis zelf niet binnen te gaan.

Meer informatie over deze screening vindt u hier.