+

U bent hier

more

Onze diensten

Chirurgisch dagcentrum

Het chirurgisch dagcentrum en de dienst opname bevinden zich op de tweede verdieping naast het operatiekwartier. Het basisprincipe van clustering geldt ook hier: op de tweede verdieping liggen de diensten opname, chirurgisch dagcentrum en operatiekwartier nu vlak bij elkaar, zodat de loopafstanden beperkt zijn.

Een daghospitaal is organisatorisch een zeer complexe afdeling. Dagelijks komen er veel patiënten langs, met een grote verscheidenheid aan ziektebeelden. Elk type ingreep heeft daarbij zijn eigen voorbereiding en nazorg. Bij de vernieuwing van het chirurgisch dagcentrum is daarom veel aandacht besteed aan de organisatie van de patiëntenstromen.

In het chirurgisch dagcentrum zijn er verschillende types ingrepen, die gegroepeerd zijn volgens de ruimtes waar ze plaatsvinden. Zo zijn er kleinere ingrepen die onder lokale verdoving gebeuren, zoals cataractoperaties, epidurale infiltraties of tandverzorging. Hiervoor zijn twee MKA-lokalen en twee zalen voor kleine ingrepen voorzien. Deze patiënten mogen na de ingreep onmiddellijk naar huis of vertoeven nog even in een zetel.

De ingrepen waarbij meer verdoving nodig is, vinden plaats in een operatiezaal. Specifiek voor het chirurgisch dagcentrum zijn er twee bijkomende operatiezalen gebouwd, waar zoveel mogelijk van deze ingrepen gebundeld worden. Deze patiënten blijven vanaf de opname tot het ontslag in het dagcentrum. Er zijn nog ingrepen die in een van de andere operatiezalen gebeuren. Deze patiënten worden naar het (grote) operatiekwartier gebracht en zullen daar ook op de recovery vertoeven voordat ze naar het dagcentrum terugkeren.

De patiënten die in een operatiezaal van het chirurgisch dagcentrum terechtkomen, zullen kennismaken met het ‘zwembadprincipe’. In de omkleedruimte plaatst de patiënt zijn kleding en bezittingen in een kastje dat op slot gaat. Dat kastje volgt de patiënt op zijn route door het dagcentrum en zal naast zijn bed of zetel staan wanneer hij uit de operatiezaal komt.Chirurgisch dagcentrum - kastje

Voor meer praktische informatie over uw bezoek aan het chirurgisch dagcentrum kunt u terecht op de aparte website: https://chirurgischdagcentrum.azherentals.be