Kempens Hartcentrum hero

Kempens Hartcentrum bestaat 10 jaar

Het Kempens Hartcentrum mag 10 kaarsjes uitblazen! Ontstaan op 24 februari 2014 vanuit een intense samenwerking van de cardiologen van AZ Turnhout, AZ Herentals en Heilig Hartziekenhuis Mol, is het Kempens Hartcentrum ondertussen uitgegroeid tot een groot team van artsen, ondersteunende diensten, zorg- en verpleegkundigen.

In het Kempens Hartcentrum kunnen patiënten terecht voor onderzoeken aan de kransslagaders van het hart. Het lichaam heeft twee kransslagaders die het hart voorzien van zuurstofrijk bloed. Bij vernauwingen in de kransslagaders is er zuurstoftekort in het hart, wat kan leiden tot hartkrampen. Bij vermoeden van een vernauwing in de kransslagaders plant de cardioloog een onderzoek in het Kempens Hartcentrum. Hier voeren we hartkatheterisaties uit om met zekerheid vernauwingen op de kransslagaders uit te sluiten of aan te tonen.

Het onderzoek gebeurt in een speciaal ingerichte katheterisatiezaal, ook wel cathlab genoemd. Met behulp van röntgenstralen maken we filmpjes vanuit verschillende hoeken terwijl we rechtstreeks contraststof in de kransslagader spuiten. We kunnen via een hartkatheterisatie ook de pompfunctie van het hart en bepaalde kleplekken bekijken.

Wanneer we een vernauwing vaststellen, kunnen we deze meteen tijdens het onderzoek behandelen door het plaatsen van een stent of ballon. Zowel het onderzoek als de behandeling verloopt via katheterisatie. Via een kleine toegang in een bloedvat in de pols of lies schuift de cardioloog lange buisjes uit kunststof (katheter) tot in de kransslagaders. Via deze katheters kan de cardioloog contraststof inspuiten, drukmetingen uitvoeren en ballonnetjes of stents plaatsen om vernauwingen weer te openen.

 

De cardiolounge maakt het mogelijk dat meer patiënten in dagopname worden onderzocht

Jaarlijks onderzoeken de cardiologen in het Kempens Hartcentrum zo’n 3.200 patiënten vanuit de hele Kempense regio en daar komen er nog elk jaar bij. Sinds kort is er een cardiolounge waardoor het aantal ambulante onderzoeken is toegenomen tot de helft van alle patiënten. Patiënten van AZ Herentals, H. Hartziekenhuis Mol en deels uit Ziekenhuis Geel komen nu rechtstreeks naar het centrum dat zich bevindt in AZ Turnhout campus Sint-Elisabeth. Om nog meer patiënten te kunnen helpen, wordt er momenteel hard gewerkt aan het bijbouwen van een derde katheterisatiezaal. Die zou begin mei 2024 in gebruik genomen worden.

 

Bedankt aan het hele team!

Hoewel de meerderheid van de patiënten gepland naar het Kempens Hartcentrum komt, gebeuren er ook veel spoedingrepen. Ongeveer 15% van de patiënten komt er voor een urgentie, bijvoorbeeld bij een hartinfarct, waarbij een snelle ingreep nodig is om het hart te redden. Om dit mogelijk te maken moeten verpleegkundigen en artsen 1 op de 5 weken van wacht zijn.

Dr. Herman Van der Stighelen, coördinator van het Kempens Hartcentrum spreekt vol lof over zijn team, bedankt iedereen voor het harde werk en de goede samenwerking van artsen, verpleegkundigen, secretariaat, ondersteunende diensten en directies van de Kempense ziekenhuizen.

Proficiat met jullie 10-jarig bestaan!

Meer informatie vind je op de website van het Kempens Hartcentrum: www.kempenshartcentrum.be