Mondmasker

Nieuwe richtlijnen mondmaskers vanaf zaterdag 25 maart

Vanaf zaterdag 25 maart hoeven patiënten, begeleiders en bezoekers niet langer standaard een mondmasker te dragen in het AZ Herentals (en bij uitbreiding in het Ziekenhuisnetwerk Kempen). Wanneer je symptomen van een verkoudheid of luchtweginfectie vertoont, vragen we wel om een mondmasker te dragen.

We vragen aan patiënten en bezoekers wel om onderstaande richtlijnen in acht te nemen.

  • Wanneer je symptomen van een verkoudheid of luchtweginfectie vertoont, vragen we wel om een mondmasker te dragen.
  • Wanneer een patiënt in isolatie ligt, moet die patiënt bij transport door het ziekenhuis een mondmasker dragen. Ook bezoekers aan een patiënt in isolatie moeten nog steeds de nodige beschermingsmaatregelen in acht nemen. Deze instructies hangen aan de deur van de patiëntenkamer.
  • Kom je een ernstig zieke patiënt bezoeken? Dan blijft het aanbevolen om een mondmasker te dragen.

Ook de medewerkers van het ziekenhuis mogen vanaf zaterdag 25 maart het mondmasker vaker achterwege laten. Al zullen zij het mondmasker nog wel dragen bij langer patiëntencontact op de meeste verpleegafdelingen.

Uiteraard mag iedereen er vrijwillig voor kiezen om het mondmasker te dragen in het ziekenhuis.

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid maakte op 22 maart haar aanbevelingen bekend over het dragen van mondmaskers in de zorgsector. Zij formuleerde haar aanbevelingen op 3 niveaus naargelang de epidemiologische situatie. Momenteel bevinden we ons in dreigingsniveau 2, waarbij er nog virussen rondgaan die luchtweginfecties kunnen veroorzaken. Daarom blijven mondmaskers aanbevolen bij contact tussen zorgverleners en patiënten. Elk ziekenhuis mag de richtlijnen hierrond zelf bepalen. Binnen het Ziekenhuisnetwerk Kempen hanteren we dezelfde richtlijnen, die vanaf zaterdag 25 maart ingaan.