Robot urologie

Robot-geassisteerde urologische ingrepen nu ook voor de Kempense patiënt

Sinds kort beschikt het Ziekenhuis Geel over een ultramoderne operatierobot die ingezet wordt bij het verwijderen van prostaten. Door de samenwerking tussen de urologen van de Kempense ziekenhuizen, zullen alle patiënten uit de Kempen hier baat bij hebben.

De ziekenhuizen van Turnhout, Geel, Herentals en Mol werken al enkele jaren samen onder de naam Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK). Dankzij die samenwerking kunnen de ziekenhuizen zich nog beter focussen op bepaalde subspecialisaties en hierin verder groeien. Zo kunnen patiënten in een Kempens ziekenhuis, dichtbij huis, terecht voor hun behandelingen. De volgende stap in de samenwerking is robotchirurgie. Ziekenhuis Geel besloot daarom in overleg met de ZNK-partners om extra te investeren in dit behandeltraject. Vanaf april 2022 zetten dr. den Hollander en dr. Roza, namens de samenwerkende associatie ‘Urologie Kempen’, de ultramoderne operatierobot Da Vinci in bij het verwijderen van prostaten.

Dr. Filiep Bataillie, hoofdarts AZ Herentals legt uit: “Binnen ZNK zetten we in op kwaliteitsverbetering en investeren in up-to-date behandeltechnieken waarbij patiënten sneller en beter herstellen. De robot is opnieuw een voorbeeld van zorgafspraken binnen de ziekenhuizen van het ZNK, waarbij gespecialiseerde zorg gecentraliseerd aangeboden wordt in één van de 4 ziekenhuizen waardoor voor het eerst patiënten met prostaatkanker terecht kunnen in de Kempen voor een ingreep met robot-geassisteerde technologie, in dit geval binnen het Ziekenhuis Geel.”

Veiliger en comfortabeler voor iedere Kempense patiënt

Dankzij deze nieuwe operatietechniek kunnen urologen de patiënten met prostaatkanker die daarvoor in aanmerking komen, dicht bij huis behandelen op een minimaal invasieve manier. Een ingreep met de robot werkt zoals een kijkoperatie maar is voor sommige operaties nog beter dan een kijkoperatie: “Slechts kleine incisies zijn nodig en dankzij de betere beelden, betere nauwkeurigheid en meer controle die de robot biedt, is er minder bloedverlies, minder postoperatieve pijn en minder complicaties wat resulteert in sneller herstel. De nieuwe generatie operatierobot helpt de chirurg om te opereren met micro-precisie en daardoor veilig en secuur te werken”, Aldus dr. den Hollander, diensthoofd Urologie van Ziekenhuis Geel.

De associatie ‘Urologie Kempen’ en meer specifiek dr. den Hollander en dr. Roza behandelen nu al jaarlijks zo’n 150 Kempense patiënten met prostaatkanker. Deze operaties werden door hen in ziekenhuizen buiten de Kempen verricht. Hun ervaring en expertise is dus zeer ruim.

Voor elke patiënt die zich aanmeldt met prostaatkanker in één van de 4 ziekenhuizen van het ZNK, wordt onderzocht of hij in aanmerking komt voor een robotchirurgische behandeling. “Op die manier heeft élke patiënt in de Kempen – in welk ziekenhuis hij zich ook aanbiedt – toegang tot deze ultramoderne operatie techniek. Huisartsen kunnen hun patiënt dus veilig doorsturen naar ieder ZNK- ziekenhuis. Elk ziekenhuis heeft immers toegang tot de robot en binnen de groep urologen wordt
beoordeeld wélke behandeling de beste is voor de individuele patiënt”, zegt Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel.

Robot voert uit, chirurg heeft de leiding

Voor een robot-geassisteerde ingreep neemt de uroloog plaats achter de console (bediening) van de robot. Hij stuurt de robotarmen aan met joysticks. Vervolgens zet de robot deze bewegingen van de hand, pols en vingers van de arts om in precieze bewegingen van de instrumenten. Onbedoelde bewegingen worden door filtering van trillingen tot een minimum beperkt. Dit betekent dat de instrumenten nauwkeuriger kunnen bewegen dan de hand van een mens en dat in een kleine ruimte waarbij het operatieveld haarfijn en tienmaal vergroot op 3-dimensionale wijze wordt weergegeven. Gevolg: omliggend weefsel blijft maximaal gespaard en wordt minimaal gekwetst.

“Om een dergelijke precieze operatie uit te voeren is veel ervaring bij de uroloog uiteraard van belang. De robot doet namelijk niets uit zichzelf maar wordt voor elke handeling aangestuurd door de uroloog die hem bedient. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je het kunt en juist daarom werken we binnen de regio ZNK altijd met hetzelfde team van twee urologen met de robot, samen met gespecialiseerde anesthesisten en operatieverpleegkundigen”, vertelt dr. Roza Uroloog van het AZ Turnhout.

Veilig en vakkundig

Tijdens de operatie voert het Da Vinci-systeem miljoenen veiligheidscontroles op zichzelf uit. Het systeem is ‘fail-safe’. Dit houdt in dat bij een eventuele stroomonderbreking of problemen bij de veiligheidscontroles het systeem veilig wordt afgesloten. Zo behoudt de uroloog altijd de controle over de operatie. Je wordt dus op een veilige en vakkundige manier geopereerd, waarbij het menselijk handelen altijd de leiding heeft.

Ziekenhuisnetwerk Kempen

Sinds 2014 werken Ziekenhuis Geel, AZ Herentals, H. Hartziekenhuis Mol en AZ Turnhout samen aan de uitbouw van kwalitatieve patiëntenzorg. Eind 2016 werd deze samenwerking verankerd in het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK). Ook het Kempens Hartcentrum, het Netwerk Oncologie Kempen, de centra voor collectieve autodialyse en samenaankoopdossier Taxandria zijn concrete projecten van het Ziekenhuisnetwerk Kempen.