Operatiekwartier AZ Herentals

Uitstel niet-dringende zorg

Alle niet-chirurgische activiteiten in het AZ Herentals blijven doorgaan zoals gepland. Dat wil zeggen dat afspraken voor raadplegingen, onderzoeken en noodzakelijke behandelingen niet uitgesteld worden. Om de noodzakelijke zorg voor coronapatiënten te kunnen garanderen wordt voor chirurgische ingrepen dag per dag bekeken welke kunnen plaatsvinden. Patiënten van wie de operatie uitgesteld wordt, zullen hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht worden.

De federale overheid wil dat alle bedden op intensieve zorgen (zowel voor dringende covid- als niet-covid-zorg) gebruikt kunnen worden en dat hiervoor voldoende medewerkers beschikbaar gesteld worden, ook al wil dat zeggen dat hiervoor niet-dringende zorg verder uitgesteld moet worden. Dat is de boodschap die de ziekenhuizen op dinsdagavond 30 november gekregen hebben.

Om handen vrij te maken om te helpen op intensieve zorgen, wordt er in eerste instantie gekeken naar medewerkers van het operatiekwartier, omdat zij het meeste ervaring hebben met dergelijke patiënten. Daarom stelt de overheid dat als eerste de niet-dringende chirurgische activiteiten opgeschort moeten worden. De niet-chirurgische activiteiten kunnen nog wel blijven doorgaan.

Concreet wil dit zeggen dat raadplegingen, onderzoeken en noodzakelijke behandelingen zoals chemobehandelingen NIET uitgesteld worden en zoals gepland doorgaan. Wat de chirurgische activiteiten betreft, zal het AZ Herentals dag per dag bekijken welke operaties kunnen doorgaan, in functie van de personeelsbezetting.

Patiënten van wie de operatie uitgesteld moet worden, zullen hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht worden. Wie geen bericht van het ziekenhuis ontvangt, mag ervan uit gaan dat de afspraak doorgaat. Gelieve niet zelf naar het ziekenhuis te bellen om te controleren of uw afspraak kan plaatsvinden, zodat de telefoonlijnen niet overbelast geraken.