Toegangspoortjes

Vernieuwde inkomhal combineert veiligheid én toegankelijkheid

Het AZ Herentals heeft een vernieuwd toegangssysteem in gebruik genomen. De reeds gekende automatische poortjes zijn naar de inkomhal verhuisd. Daardoor wordt de inkomhal opnieuw voor iedereen toegankelijk, terwijl de toegangscontrole – en de bijbehorende veiligheid – behouden blijft.

De toegangszone voor het AZ Herentals ziet er sinds vandaag weer uit zoals voor de coronacrisis. Iedereen kan opnieuw de centrale draaideur nemen om het ziekenhuis binnen te gaan, daar informatie te vragen of iets te gaan eten of drinken in de cafetaria. De inkomhal werd volledig verbouwd, met een nieuwe onthaal- en inschrijvingsbalie. Het gebruik van grote foto’s van plaatsen in Herentals (zoals het Begijnhof), een digitaal infoscherm en een groter ruimtegevoel springen daarbij in het oog.Inschrijvingskiosk

Bij het binnengaan valt meteen op dat patiënten en bezoekers naar het centrale gedeelte uitgenodigd worden, waar ze zich kunnen inschrijven en de toegangscontrole kunnen doorlopen. ‘We willen de toegankelijkheid tot het ziekenhuis bewaren zonder in te boeten op de veiligheid’, zegt Liesbeth Plingers, facilitair directeur van het AZ Herentals. ‘Het ziekenhuis als open huis waar iedereen vrij binnen- en buitengaat, dat is sinds maart vorig jaar verleden tijd. De manuele toegangscontrole werd in juni 2020 – toen er opnieuw bezoek werd toegelaten – vervangen door automatische toegangspoortjes voor het ziekenhuis. En nu bestendigen we die controle, terwijl we de toegankelijkheid opnieuw verhogen.’

Eind vorig jaar werden alle doelgroepen in het ziekenhuis – medewerkers, patiënten, begeleiders en bezoekers – bevraagd over deze toegangscontrole. De resultaten waren unaniem: elke doelgroep voelt zich veiliger wanneer het ziekenhuis controleert wie er binnen gaat (door 83 – 89 % van de respondenten). Terugkeren naar de pre-coronaperiode met open deuren, is niet langer de gewenste situatie. De toegangscontrole wordt niet gezien als een schending van de privacy (door 92 – 99 % van de respondenten).

Het systeem van de automatische toegangspoortjes werd in juni vorig jaar ontwikkeld door Partheas, DNCS en AZ Herentals. Intussen maken al meerdere ziekenhuizen gebruik van dit systeem.

In het nieuwe toegangstraject kunnen patiënten zich op de gelijkvloerse verdieping inschrijven, waarna ze onder meer een toegangscode ontvangen om de automatische poortjes te openen. Bezoekers en patiënten voor een operatie krijgen deze code op voorhand en kunnen rechtstreeks naar de toegangspoortjes gaan.

Alle informatie over de toegang tot het AZ Herentals vindt u hier.

Inschrijvingskiosk

Video: toegang tot het AZ Herentals

Is het de eerste keer dat je naar het AZ Herentals komt of ben je niet zo vertrouwd met die moderne technieken? Dan kan je alvast een korte video bekijken over hoe het traject van inschrijven en toegang verloopt.

Kom je op raadpleging?