Restafval
Duurzaamheid

Afval

SDG 12 – Reduceer afval

Sorteren doen we al lang in het ziekenhuis. Naast de huis-, tuin- en keukenzaken als glas, papier/karton, harde plastiek, plastiek folies, e.d. kennen we in het ziekenhuis nog andere afvalsoorten.  Denk maar aan risicohoudend medisch afval (RMA), niet-risicohoudend medisch afval (NRMA) en restafval. Ondertussen is daar ook PMD bijgekomen en sinds vorig jaar ook ‘SWILL’, dit is al het organische afval van de keuken.

In 2022 hebben we extra ingezet op de inzameling van PMD omdat we meer verpakkingen en plastiek kwijt kunnen in deze afvalstroom. Het grote voordeel is dat PMD gerecycleerd wordt terwijl restafval vaak gewoon verbrand wordt. Daarnaast is de kost voor de afvoer van PMD lager dan voor de afvoer van restafval. We halen daardoor zo’n 10 ton PMD op, wat 3 keer zoveel is als voordien.

In de zomer van 2024 hebben we ook rond het ziekenhuisgebouw de vuilnisbakken vervangen door een dubbele afvalbak: eentje voor restafval en eentje voor PMD. Zo kan de gescheiden inzameling nog versterkt worden.

Er is een duidelijke stijging van het RMA sinds 2020: van 35 ton naar bijna 50 ton. Uiteraard is dit een gevolg van de coronacrisis maar het is verontrustend dat deze hoeveelheid ook in 2022 gehandhaafd blijft. Zeker wanneer je weet dat de verwerkingskost voor RMA (600 euro per ton) 3x hoger is dan dat van NRMA (200 euro per ton).

Het operatiekwartier blijft een grote uitdaging en een werkpunt op vlak van afvalbeheer. Niet alleen is het operatiekwartier de grootste ‘producent’ van afval maar daarnaast wordt er weinig gesorteerd. PMD en papier/karton verdwijnen mee in de stroom van (niet-)risicohoudend afval. Sinds 2023 werken we hier actief aan.

Samenwerking AZ Herentals en Het GielsBos
Dagcentrum ‘de drijfveer’ van Het GielsBos

Recyclageproject met Het Gielsbos

Sinds er meer en beter gesorteerd wordt in het operatiekwartier, wordt er bekeken of het ingezamelde materiaal ook gerecycleerd kan worden. Via adviesbureau EnAdviS is er sinds maart 2024 een samenwerking gevonden met dagcentrum ‘de drijfveer’ van Het GielsBos in Kasterlee. De inpakvellen die gebruikt worden om sets gesteriliseerde instrumenten te verpakken worden wekelijks opgehaald door het dagcentrum. Daar worden de stickers en etiketten van de inpakvellen verwijderd en worden de vellen samengeperst. Recyclagebedrijf Looplife Polymers in Hulshout haalt de paletten met balen op en maakt er korrels van die in de automobielsector gebruikt worden om er dashboards van te maken.

Het volledige persbericht over dit project kan je hier lezen: AZ Herentals en Het GielsBos realiseren samen duurzaamheidsproject