Zonnepanelen fietsenstalling
Duurzaamheid

Energieverbruik

SDG 7 – Gebruik groene en hernieuwbare energie

SDG 13 – Beperk energieverbruik

Hernieuwbare energie

We hebben in 2010 reeds een belangrijke investering gedaan in groene en hernieuwbare energie, nl. de KoudeWarmteOpslag (KWO) installatie, waarbij er gebruik gemaakt wordt van het grondwater om warmte of koude te bufferen.

Daarnaast hebben we ook 2 installaties met zonnepanelen die goed zijn voor een jaarlijkse opbrengst van +/- 30.000 KWh.

In 2022 zijn er 119 zonnepanelen geplaatst op het dak van de personeelsfietsenstalling. Deze panelen hebben een verwachte opbrengst van 50.000 KWh (50 MWh). Hierdoor komt de totale opbrengst van onze zonnepanelen op +/- 80 MWh. In verhouding tot ons totale verbruik van 6.100 MWh is dit beperkt maar alle beetjes helpen.

 

Toekomst

In de toekomst willen we nog verder investeren in groene en hernieuwbare energie. Hoewel onze beschikbare dakoppervlakte beperk tis, kijken we naar de mogelijkheden om op de bovenste verdieping van de bezoekersparking (bidirectionele) zonnepanelen te plaatsen.

 

Energieverbruik

Bij de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het ziekenhuis is er reeds ruimschoots geïnvesteerd in de isolatie van gevels en daken, energiezuinige verwarmingsinstallaties en performante ventilatiesystemen. Maar door de toenemende activiteiten en uitbreiding in het ziekenhuis, is het energieverbruik alleen maar gestegen. In 2022 was er voor de eerste maal geen stijging qua verbruik maar zorgden de sterk gestegen energietarieven toch voor bijkomende uitgaven. Bij volgende renovaties van daken en gevels zullen isolatiediktes verhoogd worden volgens de huidige richtlijnen.

Sinds een 5-tal jaar wordt er standaard ledverlichting gebruikt. Een groot deel van het ziekenhuis is hier nog niet mee uitgerust. Vandaar dat er in 2022 gestart is met ‘relighting’ project waarbij stelselmatig de oude verlichting vervangen wordt door ledverlichting. Voor dit project hebben we 20% subsidies gekregen van het VEB (Vlaams EnergieBedrijf).

  • Voordelen van ledverlichting:
  • Energiezuinig – 80 tot 90% minder energieverbruik
  • Veel langere levensduur
  • Bevat minder schadelijke materialen