Chirurgisch dagcentrum
Opname en verblijf

Daghospitalisatie

Als je een ingreep laat uitvoeren waarvoor een opname in het ziekenhuis niet nodig is, maar waarbij je dezelfde dag nog naar huis gaat, dan gebeurt dat in het chirurgisch dagcentrum.

Enkele aandachtspunten

Vind je operatie of onderzoek plaats in het chirurgisch dagcentrum? Dan vind je hieronder alvast de belangrijkste aandachtspunten:

  • Om de wachttijd te beperken, moet je maar een bepaalde tijd voordat je operatie gepland is naar het ziekenhuis komen. Je kunt de dag voor de ingreep (tussen 13 en 17 uur) naar de dienst opname bellen om te horen wanneer je in het ziekenhuis moet zijn: t 014 24 61 16 of 014 24 61 44.
  • Volg de richtlijnen rond nuchter zijn (zie onder).
  • Breng zeker je elektronische identiteitskaart, de medische vragenlijst, je medicatie en, indien nodig, steunkousen of krukken mee. Waardevolle spullen laat je beter thuis.
  • Het ziekenhuis binnen gaan gebeurt via geautomatiseerde toegangspoortjes. Meer informatie hierover vind je hier.
  • Op de dag van de ingreep meld je je aan op de 2e verdieping van het ziekenhuis. Als je documenten hebt die ingevuld moeten worden, geef je die af bij het inschrijven.
  • Zorg voor een begeleider. Je mag na de ingreep niet zelf met de fiets of wagen rijden. Bovendien is er de eerste 24 uur na de ingreep best iemand in de buurt om een oogje in het zeil te houden.
  • Je moet een opnameverklaring invullen en ondertekenen. Lees je die graag alvast rustig door? Dan kan je die hier vinden. Er is ook een bijkomende toelichting voorzien.
  • Kom je voor een ingreep onder anesthesie? Dan kun je hier de onthaalbrochure raadplegen.

Meer informatie over de afdeling chirurgisch dagcentrum vind je hier.

Moet ik nuchter zijn?

Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je rekening houdt met enkele regels rond eten, drinken en roken in de uren voor je operatie.

Bij sommige ingrepen kunnen de regels strenger zijn. Dit zal dan door de chirurg met jou besproken worden.

Eten/drinken

  • De dag van je operatie mag je enkel een licht ontbijt nuttigen (bijv. toast) tot 6 uur voor je naar het ziekenhuis vertrekt.
  • Het is het toegelaten om HELDERE niet-bruisende dranken te drinken (enkel water, thee/koffie zonder melk of appelsap zonder pulp) tot 2 uur voor je naar het ziekenhuis vertrekt. Dit geldt ook voor kinderen.

Een voorbeeld: Je moet om 12.00 uur in het ziekenhuis zijn. Je mag in dit geval tot 6.00 uur een licht ontbijt nemen en tot 10.00 uur wat drinken (uitsluitend heldere dranken).

Roken

Roken is VERBODEN de dag van de ingreep, ook met een elektronische sigaret. Als je de dag zelf toch nog rookt, kan het zijn dat de ingreep wordt uitgesteld naar een latere datum.

Elke dag dat je langer stopt met roken voor je operatie verlaagt de kans op complicaties.

In het ziekenhuis geldt bovendien een strikt rookverbod.

Bekijk ook deze video!