Vliegen met gips of implantaat
Draag je een gips? Of heb je tijdens een operatie een prothese of implantaat (bouten, schroeven, metalen plaatjes, e.d.) gekregen? Vraag dan na of je bijkomende voorzorgen moet nemen wanneer je het vliegtuig neemt.
Vliegen met een gipsverband
Op de luchthaven kan het zijn dat een passagier met een gipsverband het alarm aan de metaalpoort activeert. Dan volgt een lichaamscontrole. Dit betekent dat het gips ook onderworpen is aan een veiligheidscontrole (op verborgen explosieven of verboden items). Deze controle gebeurt doorgaans manueel/visueel door de veiligheidsagenten en/of ondersteund door ETD (explosive trace detection). Dan wordt er met een doekje licht over het gips gewreven en vervolgens op aanwezigheid van explosieven geanalyseerd.
Vliegen met een open gips is geen probleem. Maar wie reist met een gesloten gips moet wel rekening houden met bijkomende voorzorgsmaatregelen. De luchtvaartmaatschappij kan bijvoorbeeld een attest vragen waarop staat dat je medisch geschikt bent om te vliegen of waarop staat wanneer het gipsverband is aangebracht. Je neemt best contact op met je reisorganisator of luchtvaartmaatschappij om hierover meer informatie te krijgen.
Vliegen met een implantaat of prothese
Wanneer een passagier met een implantaat of prothese het alarm aan de metaalpoort activeert, dan zal een lichaamscontrole (fouillering) volgen. Maar na deze controle zullen patiënten doorgelaten worden. Dit geldt in principe zowel in de Europese Unie als daarbuiten.
Voor alle zekerheid is het wel aangeraden om, zeker buiten de Europese Unie, een medisch attest voor het implantaat of de prothese mee te nemen wanneer je vliegt. Je kan dit vragen aan de behandelende arts. Patiënten die in het AZ Herentals een port-a-cath of een heup-, knie-, schouder- of polsprothese krijgen, ontvangen standaard een kaartje dat hiervoor gebruikt kan worden.