Opname en verblijf

Voor een opname

Heb je afspraak voor een behandeling of ingreep met een ziekenhuisopname of in het chirurgisch dagcentrum? Dan zijn er een aantal zaken die je op voorhand in orde moet brengen.

Formaliteiten: vergeet niet

  • Als loontrekkende: binnen de twee werkdagen, te rekenen vanaf de aanvang van de arbeidsongeschiktheid, een attest van arbeidsongeschiktheid te bezorgen aan je werkgever en een tweede attest aan de arts van je ziekenfonds.
  • Als zelfstandige: binnen de 14 dagen volgend op de aanvang van de arbeidsongeschiktheid – en indien nodig – een attest van arbeidsongeschiktheid te bezorgen aan je ziekenfonds.
  • Als ambtenaar: de verplichte attesten, opgelegd door je administratie, door de behandelende arts te laten invullen.
  • Als slachtoffer van een arbeidsongeval: je werkgever te verwittigen.
  • Wanneer je recht hebt op uitkeringen wegens ziekte, moet je bij je ziekenfonds aangifte doen.

 

Vooraf

Heb je een hospitalisatieverzekering? Informeer op voorhand bij je ziekenfonds welke zaken je terugbetaald krijgt en waar je rekening mee moet houden. Zo voorkom je dat je onverwacht supplementen moet betalen, bijvoorbeeld omdat je een eenpersoonskamer neemt.

 

De dag voor de opname: opnamedienst bellen

Het uur waarop je in het AZ Herentals verwacht wordt, hangt af van de dagplanning in het operatiekwartier. Je kunt de (werk)dag voor de ingreep (tussen 12 en 15 uur) naar de dienst opname bellen om te horen wanneer jij in het ziekenhuis moet zijn: t 014 24 61 16 of t 014 24 61 44.

Je ontvangt een dag voor de opname een QR-code via sms of mail. Deze QR-code heb je nodig om het ziekenhuis te betreden.
Voor een opname in het chirurgisch dagcentrum: Je kunt deze code ook bezorgen aan je begeleider, zodat hij of zij je kan komen ophalen wanneer je het ziekenhuis mag verlaten.

 

De dag van de opname

Op de dag van opname kom je op het doorgegeven uur naar het ziekenhuis. Je komt de inkomhal binnen via de centrale draaideur en gaat naar de automatische toegangspoortjes (aan de linkerzijde). Je scant de gekregen QR-code, waarna de poortjes open gaan. Daarna ga je naar de tweede verdieping om je aan te melden bij de opnamebalie. Daar word je ingeschreven, bevestig je je kamerkeuze op de opnameverklaring en krijg je een aantal documenten mee.

Na de inschrijving ga je naar de wachtzaal. Van daaruit ga je naar de voorbereidingsruimte en het operatiekwartier. Blijf je minstens één nacht opgenomen? Dan ga je na de ingreep naar je kamer op de verpleegafdeling. In het chirurgisch dagcentrum zal je in een box vertoeven totdat je naar huis mag gaan.

 

Als je omwille van een dringende reden een afspraak voor opname niet kunt nakomen, geef dit dan zo snel mogelijk telefonisch door aan de opnamedienst op het nummer 014 24 61 16.