Verkort opnametraject hospitalisatie

Verkort opnametraject hospitalisatie

Sinds november 2021 hanteert AZ Herentals een verkort opnametraject voor patiënten die gehospitaliseerd worden na een ingreep. Patiënten komen pas na de operatie voor het eerst op de verblijfsafdeling. Zo verkort de doorlooptijd voor de patiënten en de drukte op de verpleegafdeling.

Het huidige (verkorte) traject

Raadpleging

Een patiënt komt op raadpleging bij de arts waar de afspraak voor de ingreep wordt vastgelegd. De patiënt gaat daarna meteen door naar de dienst preoperatieve screening (POS).

Lukt het diezelfde dag niet om naar POS te gaan, dan wordt hiervoor een latere datum afgesproken.

Preoperatieve screening

Op de preoperatieve screening overloopt een verpleegkundige samen met de patiënt de volgende stappen tot aan de ingreep. Documenten worden ingevuld en de nodige vooronderzoeken worden uitgevoerd. Ook vindt er vooraf een consultatie bij de anesthesist plaats om de verdoving te bespreken, het al dan niet nemen van medicatie, e.d.

Opname in het ziekenhuis

De dag voor de ingreep belt de patiënt om te informeren hoe laat hij in het ziekenhuis verwacht wordt. De opname van patiënten gebeurt immers gespreid doorheen de dag, afhankelijk van het geplande operatie-uur.

De patiënt meldt zich op het afgesproken uur bij de opnamebalie en gaat van daaruit naar de voorbereidingsruimte in het operatiekwartier.

Voorbereidingsruimte

In de voorbereidingsruimte wordt de administratie van de patiënt in orde gebracht. De documenten worden overlopen en het elektronisch patiëntendossier wordt aangevuld. Daarna wordt de patiënt door een verpleegkundige voorbereid op de ingreep, bijv. scheren, aanduiden operatiezijde, e.d.

Duiken er onverwachte zaken of vragen op, dan heeft de verpleegkundige een korte lijn met de chirurg en/of anesthesist om verder af te stemmen. Ook kan de chirurg voor de operatie de patiënt nog spreken.

Vanuit de voorbereidingsruimte gaat de patiënt naar de operatiezaal en nadien naar recovery.

Na de operatie

Vanuit de recovery wordt de patiënt naar de verblijfsafdeling gebracht en de kamer waar de patiënt de nacht zal doorbrengen.

Veranderingen t.o.v. vroeger

Dienst opname

In het vroegere traject kwamen veel patiënten tegelijk aan de opnamebalie om zich in te schrijven. Dat zorgde voor een administratieve piek.

Vroeger kregen patiënten al voor de ingreep een kamer toegewezen. Die bedden en kamers (bij een opname ‘s ochtends) moesten dan ook de dag voordien al vrijgehouden worden, wat het vaak moeilijk maakte om in te kunnen spelen op veranderende situaties. Nu gaan patiënten pas na de ingreep naar de kamer, waardoor er een grotere flexibiliteit is in de opnameplanning van het beddenhuis. De kamer van een ontslagen patiënt kan later die dag alweer ingenomen worden door een volgende patiënt, terwijl dat vroeger veel moeilijker was.

 

Opname en voorbereiding op de verblijfsafdeling

In het vroegere traject gingen patiënten van de opnamebalie naar de toegewezen kamer op de verblijfsafdeling. Hun komst op de afdeling gebeurde vaak tijdens de verzorgingsronde van de reeds gehospitaliseerde patiënten. Een verpleegkundige moest dan de activiteiten onderbreken om de nieuwe patiënt wegwijs te maken op de afdeling en de kamer, de nodige documenten te ontvangen en in het patiëntendossier in te geven en de parameters te nemen. Nadien bereidden de verpleegkundigen de patiënt ook voor op de operatie en brachten de patiënt, zo gauw het signaal vanuit het operatiekwartier kwam, naar ‘beneden’.

In het nieuwe traject gebeurt deze administratieve en verpleegkundige intake van de patiënt in de voorbereidingsruimte van het operatiekwartier. Een medisch secretaresse zorgt ervoor dat alle documenten overlopen en volledig zijn. De patiënt klaarmaken voor de operatie gebeurt door een verpleegkundige die hiervoor vrijgesteld is en deze handelingen dus gestructureerd en ongestoord kan uitvoeren. Duiken er onverwachte zaken op, dan zijn de lijnen met de anesthesist en chirurg heel kort om te overleggen.

Ook voor patiënten is dit nieuwe traject een verbetering, want de doorlooptijd is in het nieuwe traject beperkt. Vroeger werd een patiënt klaargemaakt voor de operatie, maar was het wachten op een signaal vanuit het operatiekwartier om daadwerkelijk naar de operatiezaal gebracht te worden. Ook voor de medewerkers op de afdeling was dat vaak afwachten tot wanneer dat signaal kwam. Nu komt de patiënt in de voorbereidingsruimte en is de wachttijd totdat de operatie begint beperkt. Intussen is de flow een geoliede machine geworden, waardoor patiënten tijdig klaar zijn, zonder dat ze daarna nog lang moeten wachten.

De patiënten kwamen vroeger al meteen op hun kamer terecht en zo ook hun begeleiders. Zij bleven vaak de hele dag op de afdeling aanwezig, in afwachting van de terugkeer van de patiënten. Omdat deze begeleiders geen zicht hadden op het verloop van de operatie, het verblijf op recovery of het verwachte terugkomstuur, gingen ze met hun vragen regelmatig naar de verpleegbalie. Begrijpelijk uiteraard, maar telkens werden de medewerkers gestoord. Op een heelkundige afdeling met meerdere nieuwe patiënten per dag liep het aantal verstoringen zo al snel op.

Omdat patiënten pas na de ingreep naar een verblijfsafdeling gaan, kan de hele ochtendzorg rustig verlopen. Ook voor patiënten die ontslagen worden, kan de tijd genomen worden zodat ze goed geïnformeerd zijn over nazorg, revalidatie, verdere afspraken e.d.

 

Operatiekwartier

In het vroegere traject werden patiënten op de verblijfsafdeling klaargemaakt voor de operatie en dan naar het operatiekwartier gebracht. Er konden dan nog vertragingen optreden, wat de operatieschema in de war kon sturen en voor de nodige onrust bij verpleegkundigen en artsen zorgde. Nu de patiënten meteen in de voorbereidingsruimte zijn, kunnen mogelijke problemen en eventuele verstoringen in het schema sneller opgelost of voorkomen worden. Het operatieschema kan in het nieuwe schema veel stipter gevolgd worden.

 

Uitdagingen

Elke vernieuwing brengt uitdagingen mee. Het verkorte traject is sinds november 2021 stelselmatig ingevoerd en sindsdien zijn een aantal zaken bijgestuurd of extra aandacht gekregen om het systeem te verfijnen.

Enkele voorbeelden:

  • Hoeveelheid bagage: Vroeger brachten patiënten hun bagage voor het volledige verblijf meteen mee bij de opname. Die bagage ging mee naar de kamer en kon daar meteen blijven staan. In het nieuwe traject moet de meegebrachte bagage hetzelfde traject als de patiënt afleggen. Daarom wordt er met aandrang gevraagd om de bagage te beperken tot een trolley en enkel het hoogstnoodzakelijke voor de eerste nacht mee te nemen. Bij het bezoekuur na de operatie kan de begeleider de rest van de bagage meebrengen. Maar dit gebeurt niet altijd, wat het soms moeilijk maakt om die bagage op de juiste kamer te krijgen.
  • Beddenflow: In tegenstelling tot het vroegere traject wordt de patiënt niet op een bed naar het operatiekwartier gebracht. Dus moet er een bed van de juiste afdeling klaar staan wanneer de patiënt het operatiekwartier verlaat. Het bleek niet zo eenvoudig om telkens het juiste bed op het juiste moment beschikbaar te hebben, maar intussen staat die beddenflow wel op punt.
  • Elektronisch patiëntendossier: We voeren nu bepaalde verpleegkundige handelingen uit in het operatiekwartier die normaal op een verblijfsafdeling gebeuren en daar is het elektronisch patiëntendossier niet op aangepast.
  • Ontslagregeling: Het is belangrijk dat patiënten in de voormiddag ontslagen worden, zodat de kamer gepoetst en klaargemaakt kan worden voor de volgende patiënt. Veel patiënten hebben nog het idee dat ze eerst middageten krijgen, wat niet het geval is. Communicatie over de praktische regelingen voor het ontslag, bijv. het organiseren van transport naar huis, is dan ook belangrijk.

Bekijk de video over dit traject

Verkort opnametraject video
Korte versie – 2 min
Verkort opnametraject video
Lange versie – 5 min

Meer informatie nodig?

Heb je nog specifieke vragen? Of wil je toch nog meer informatie over dit project? Neem dan gerust contact op met zorgmanager Anneleen De Wever, mail: anneleen.dewever@azherentals.be.