Kamer verpleegafdeling
Opname en verblijf

Kamerkeuze

Wanneer je in het ziekenhuis opgenomen wordt, moet je kiezen of je een kamer voor één of meerdere personen wilt. De standaard is een meerpersoonskamer. Bij de keuze voor een eenpersoonskamer moet je rekening houden met bijkomende kosten.

Je hebt de keuze tussen een één- of meerpersoonskamer. Het gewone regime voorziet een hospitalisatie in een meerpersoonskamer.

Vanaf de eerste dag dat je gehospitaliseerd bent, moet je als patiënt per dag een persoonlijke tussenkomst betalen. Deze tussenkomst verhoogt na 90 dagen hospitalisatie. De geldende tarieven staan vermeld in de toelichting bij de opnameverklaring.

Voor een eenpersoonskamer komt daar nog een persoonlijk supplement bij dat niet wordt terugbetaald door je ziekenfonds. Als je de voorkeur geeft aan een eenpersoonskamer, dan betaal je naast een kamertarief per dag ook een supplement (van max. 135%) op het ereloon van de artsen. Bovendien zullen ook technische prestaties en andere onderzoeken verhoogd worden met 135% (bijv. radiologische onderzoeken, pathologische anatomie, kinesitherapie, nucleaire geneeskunde en anesthesie). Alle rekeningen worden geïnd door het ziekenhuis. Uitzondering op die 135% wordt gemaakt voor de groep patiënten met een statuut ‘verhoogde tegemoetkoming’. De ereloonsupplementen voor deze personen bedragen maximaal 100%.

De kamerkeuze en de tarieven van het kamersupplement vind je terug in de toelichting bij de opnameverklaring.

Door ondertekening van de opnameverklaring worden de kamerkeuze en bijbehorende supplementen definitief vastgelegd. Bij ondertekening krijg je als patiënt een dubbel van deze overeenkomst. Meer informatie over de verschillende kosten vind je hier.

Het is mogelijk dat er niet onmiddellijk een kamer beschikbaar is in de categorie die je wenst. In dat geval word je tijdelijk in een kamer van een andere categorie gehospitaliseerd. Als je een meerpersoonskamer gevraagd hebt, maar een eenpersoonskamer toegewezen krijgt, dan wordt de meerpersoonskamer aangerekend. Als je een eenpersoonskamer gevraagd hebt en in een meerpersoonskamer terecht komt, dan wordt de meerpersoonskamer aangerekend.

Wist je dat de kamerkeuze een belangrijke invloed heeft op je ziekenhuisfactuur?

Animatievideo ziekenhuiskosten
Animatievideo ziekenhuiskosten