Materniteit

Bevallen in AZ Herentals

Heb je een kinderwens of ben je zwanger en wil je bevallen in AZ Herentals? Hier vind je meer informatie.

Gezond zwanger worden

Een gezonde zwangerschap start met een goede gezondheid. Er zijn heel wat aandachtspunten bij de toekomstige mama en papa die een positieve invloed kunnen uitoefenen op een mogelijke zwangerschap.

Deze informatie wordt gegeven tijdens een preconceptioneel consult bij de gynaecoloog.  Als er een zwangerschapswens aanwezig is, dan is dit het ideale moment om een dergelijk consult in te plannen. Het bespreken van de invloed van levensstijl, vergaren van kennis over vruchtbare dagen en een fysieke check-up staan dan op de planning. Er wordt een bloedname uitgevoerd om de antistoffen voor CMV en toxoplasmose na te gaan. Als je specifieke risico’s (problemen met de schildklier, diabetes, overgewicht, verhoogde bloeddruk,…) vertoont, zal de gynaecoloog advies geven en indien nodig doorverwijzen naar andere specialismen.

Het is hoe dan ook belangrijk dat je nu al gezond begint te leven. Dit kan je doen door te zorgen voor een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Drink geen alcohol meer en stop met roken. Wil je rookstopbegeleiding, vraag hier dan naar bij je gynaecoloog. Verder is het belangrijk dat je tijdig (best 4 weken voor de bevruchting) begint met het innemen van foliumzuur. Deze vitamine verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een open ruggetje.

Wil je een preconceptioneel consult, neem dan tijdig contact op met de afsprakendienst (t 014 24 64 25) om een datum vast te leggen bij je gynaecoloog.

 

Wat als zwanger worden niet lukt?

Als zwanger worden moeizaam verloopt, verwijzen we je voor vragen graag door naar fertiliteit.