Kinderafdeling onderzoeken

Onderzoeken

Als je ziek bent, dan is de kans groot dat er onderzoeken bij jou gebeuren.

Bloedname

Je komt aan op de dienst pediatrie met de klevers die je van de dokter of van de verpleegster gekregen hebt en geeft deze af aan de rode balie. Je mag nu eventjes gaan spelen in de speelhoek totdat de verpleegster jou komt halen.

Onderzoeken kind bloedstaal

In de onderzoekskamer staat een bedje waar je op moet gaan liggen. Je mag je arm of hand bloot maken. De verpleegster neemt alles klaar voor het prikje en gaat op zoek naar een mooie ader op je hand of arm.

Als de verpleegster een goede ader heeft gevonden, krijg je een klein prikje zodat er druppeltjes bloed komen. Dit prikje doet eventjes pijn, nadien voel je er niks meer van. Mama of papa houden jouw arm mee vast zodat die zeker stilletjes blijft liggen. De druppeltjes bloed worden opgevangen in een buisje. Dit buisje met bloed wordt naar het laboratorium gestuurd zodat het onderzocht kan worden.

Als alles klaar is, krijg je een pleister op de plaats waar je het prikje hebt gekregen en mag je een speelgoedje kiezen!

Onderzoeken kind infuus

Infuus

Een infuus is een beetje hetzelfde als een bloedafname, maar nu wordt er een klein, plastieken buisje in jouw ader geschoven waardoor medicatie of vocht toegediend kan worden.

Voordat de verpleegsters een infuus plaatsen, krijg je een klever met een toverzalf op. De zalf zal er voor zorgen dat je het prikje niet gaat voelen.

Een infuus wordt op je hand of arm geplaatst. Voordat de verpleegster gaat prikken, gaat ze ook nu kijken of er een goede ader is. Het prikje doet geen pijn, maar is een beetje vervelend.

Wanneer het infuus goed zit, kleeft de verpleegster een klever op de plaats en doet ze een plankje onder je arm of hand en een windel zodat alles goed blijft zitten.