Kinderafdeling onderzoeken

Onderzoeken

Als je ziek bent, dan is de kans groot dat er onderzoeken bij jou gebeuren.

Ziekenhuiswoordenboek

Antibiotica: medicament dat de bacteriën doodt die je ziek maken doodt

Appendicitis: blindedarmontsteking

Bloedname: Er wordt een beetje bloed met een fijn, hol naaldje afgenomen uit een ader in jouw arm. Het bloed wordt opgevangen in een buisje en wordt zo naar het labo gestuurd om onderzocht te worden.

Bronchitis: luchtweginfectie

CT-scan/NMR: medische beeldvorming. Met magnetische golven kunnen de dokters ook weer binnenin jouw lichaam kijken en zo breuken, ontstekingen,… bekijken.

Fractuur: botbreuk

Gastro- enteritis: maag- en darmontsteking veroorzaakt door virussen (rotavirus, norovirus,…) en soms ook door bacteriën (salmonella, campylobacter,…).

Infuus: zakje met een brouwseltje van water, zout en suiker dat via een dun buisje in jouw lichaam loopt. Dit is nodig als je veel koorts hebt, veel moet overgeven of veel diarree hebt. Langs dit infuus kunnen er ook medicamentjes gegeven worden met een spuitje, ZONDER EXTRA PRIKJE.

Koorts: lichaamstemperatuur die boven 38,5°C komt . We spreken van verhoging wanneer de temperatuur boven de 37,5°C is maar onder 38,5°C.

Lumbaal punctie (LP): ruggeprik: via een hol naaldje wordt er een beetje vocht uit jouw ruggemerg genomen. Dit lumbaal vocht wordt onderzocht in het labo om vooral hersenvliesontsteking uit te sluiten.

Maagsonde: een buisje dat via de neus tot in de maag geplaatst wordt. Via dit buisje kan er voeding of vocht gegeven worden als zelf eten moeilijk of niet gaat.

Meningitis: hersenvliesontsteking

NPA-wisser: NasoPharyngaalAspiraat: lang stokje, met een watje aan, waarmee de verpleegster heel diep in de neus (tot in de keel) gaat om te kunnen onderzoeken of er bepaalde virussen aanwezig zijn.

Nurofen/Dafalgan: medicament dat koorts en pijn wegneemt.

Optiflow: is een toestelletje dat warme lucht/zuurstof blaast in je neus via een neusbrilletje om het ademen te vergemakkelijken.

Pneumonie: longontsteking

Pyelonifritis: nierbekkenontsteking

Rapydan: is een toverpleister! Een pleister met een verdovende zalf die ervoor zorgt dat je een eventuele prik niet voelt bij een bloedname, infuus of narcose. Heel handig!

RX: medische beeldvorming. Met een heel speciaal fototoestel worden er foto’s genomen van longen, buik, armen, benen,… De foto’s schijnen als het ware door je vel door en op die manier kunnen ze zien of er iets mis is binnenin.

Saturatiemeter: toestelletje waarmee de zuurstof in het bloed gemeten wordt.

Urinesondage: er wordt een klein, dun buisje in jouw urineweg gebracht waardoor een beetje urine in een potje kan opgevangen worden. Zo kunnen ze in het labo de urine onderzoeken.