Ik heb kanker, wat nu?
Patiëntenbegeleiding

Ik heb kanker… wat nu?

Kanker is een ingrijpende ziekte, die vaak gepaard gaat met een zware behandeling. Binnen het ziekenhuis staat er een multidisciplinair team in voor de oncologische (en levenseinde) zorg, met als voornaamste taak jou en je partner/familie te begeleiden doorheen het hele traject.

Een diagnose van kanker komt hard aan, het lijkt alsof de wereld onder je voeten wegzakt. Het komt bij velen ‘zeer zwaar’ binnen en is voor patiënten een zware last om te dragen. Kanker is een ingrijpende ziekte, die verschillende moeilijkheden met zich kan meebrengen zoals psychosociale problemen, lichamelijke problemen, voedingsproblemen, verminderde conditie, e.d.

Het is een periode die vragen oproept, verwerking vraagt en waarin het moeilijk kan zijn het bos door de bomen te blijven zien. Het zou kunnen dat je de komende periode met verschillende moeilijkheden in contact komt. Misschien valt de diagnose emotioneel heel zwaar en heb je dagelijks piekergedachten? Of heb je vragen over praktische zaken als tegemoetkomingen, verlof om medische bijstand of hulp in huis? Ben je op zoek naar lotgenotencontact? Mogelijk maak je je zorgen om de gevolgen van de behandeling of heb je vragen rond voeding.

Vanuit het ziekenhuis willen we je graag ondersteunen op diverse vlakken. Elk lid van het team heeft zijn specifieke expertise om jou met de juiste zorg proberen te begeleiden, vanaf diagnose tot ‘ver’ na de behandeling. Je kan hiervoor terecht bij onze psychologen, sociale dienst, levensbeschouwelijke dienst en diëtiste. Maar ook op de pijnverpleegkundige, borstverpleegkundige, verpleegkundige palliatieve zorg kan je steeds een beroep doen.

Binnen het ziekenhuis staat er een multidisciplinair team in voor de oncologische (en levenseinde) zorg, met als voornaamste taak jou en je partner/familie te begeleiden doorheen het hele traject dat je volgt, vanaf diagnose tot na de hele behandeling.