Obesitas

Binnen de multidisciplinaire obesitasrevalidatie is er een traject voorzien voor patiënten na een vermageringsoperatie en voor patiënten die in een niet-chirurgisch traject willen stappen.

Obesitasrevalidatie post-chirurgie

Je vermageringsingreep was de eerste stap naar een gezond en actief leven. Nu komt het erop aan om een nieuwe balans in je leven te vinden. Gezonde voeding en veel beweging zijn de sleutels voor een blijvend resultaat. Het succes van de ingreep ligt ook in je eigen handen. Via dit multidisciplinaire revalidatietraject willen we je hierbij graag ondersteunen.

Tijdens het bewegingsprogramma train je samen met mensen die dezelfde ingreep ondergingen. Dankzij deze contacten wordt bewegen makkelijker en kan je ervaringen uitwisselen.

 

Programma

Het programma dat wordt aangeboden bestaat uit verschillende fasen:

1. Intake

Grotendeels valt dit samen met de screening voor de ingreep. Na de ingreep moet je nog een fietsproef doen bij de cardioloog en langs de arts fysische geneeskunde.

2. Module start (week 3 – week 6 post-operatie = 4 weken)

Gedurende 4 weken kom je 2x /week gedurende ruim 1 uur lichte bewegingsoefeningen doen, aangepast aan de beperkingen die er nog zijn na een heelkundige ingreep.

3. Intensieve Module (week 7 – week 27 post-operatie = 20 weken)

Gedurende 20 weken neem je deel aan een multidisciplinair traject. Tweemaal per week volg je een aangepast bewegingsprogramma (ruim 1 uur). Je neemt deel aan 8 thema-avonden (2 uur) die worden verzorgd door diëtiste en psycholoog. Tijdens deze avonden krijg je tips en leer je vaardigheden die de kansen op een langdurig succes van je operatie nog vergroten. Deze avonden gaan o.a. over koken na een gastric bypass, etiketten lezen, mindfull eating, emotioneel eten, zelfvertrouwen en hervalpreventie. Er wordt steeds ruimte gemaakt om ervaringen uit te wisselen.

4. Evaluatie

Fietsproef en individuele sessie bij de diëtist.

5. Onderhoudsmodule

Na het traject krijg je de mogelijkheid om in het ziekenhuis te blijven sporten voor 9 euro per uur.

 

Wie komt in aanmerking?

Patiënten na een gastric bypass kunnen starten vanaf de 3e week na de ingreep.