Chirurgisch dagcentrum

Chirurgisch dagcentrum

Welkom in het chirurgisch dagcentrum! Hier gebeuren operaties waarvoor je niet in het ziekenhuis opgenomen moet worden.

Kinderen

Behandelingen

Het gaat om een hele reeks ingrepen die gebeuren onder lokale of volledige verdoving, maar waarvoor geen overnachting in het ziekenhuis vereist is. De lijst hieronder geeft de meest voorkomende ingrepen per discipline aan, maar is niet volledig.

Algemene heelkunde:

  • Operatie liesbreuk

Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie

  • Tandextractie – wijsheidstanden

Neus-, keel- en oorziekten

  • Amandelen verwijderen
  • Operatie neusbijholte
  • Trommelvliesbuisjes

Kom goed voorbereid naar het ziekenhuis en bekijk op voorhand onderstaande video!

Een ingreep bij kinderen
Waarop letten bij een ingreep met een kind?

Traject door het CDC

Een dag voor opname heb je een QR-code via sms of mail gekregen. Deze QR-code heb je nodig om het ziekenhuis te betreden. Meer informatie over de toegang tot het ziekenhuis vind je hier.

Op de dag van opname kom je op het doorgegeven uur naar het ziekenhuis. Je komt de inkomhal binnen via de centrale draaideur en gaat meteen naar de automatische toegangspoortjes (aan de linkerzijde). Je hoeft je niet eerst in te schrijven aan de kiosken. Je scant de gekregen QR-code, waarna de poortjes open gaan. Je gaat naar de tweede verdieping om je aan te melden bij de opnamebalie.

Je kind krijgt een polsbandje aan en jullie kunnen plaatsnemen in wachtzaal 3 aan het einde van de gang.

In wachtzaal 3 bevindt zich een speelhoek voor kinderen. Je kan in een locker je persoonlijke spullen (jas en handtas) wegbergen.

Wanneer het jullie beurt is, verschijnt het nummer en logo van het polsbandje op het scherm in de wachtzaal. Je gaat dan met je kind naar de voorbereidingsruimte, meld je aan bij de balie en neemt plaats in de aangewezen omkleedruimte.

Een verpleegkundige zal je kind klaar maken voor de ingreep. Zelf kan je je ook omkleden, zodat je mee naar de operatiezaal kunt. Je kan bij je kind blijven tot het in slaap is. Daarna ga je opnieuw naar de wachtzaal.

Na de ingreep wordt je kind naar een pediatrische box in de recoveryruimte gebracht die auditief en visueel afgesloten is. Via het scherm in de wachtzaal krijg je de melding wanneer je kind zich daar bevindt en mag je opnieuw naar je kind gaan.

Zo gauw het voldoende wakker is, wordt het kind naar de kinderunit van het chirurgisch dagcentrum gebracht, waar het verder kan bekomen van de ingreep. Zo gauw de arts hiervoor toestemming geeft, mag je met je kind naar huis gaan.

Wanneer je de afdeling verlaat, zal een medewerker het polsbandje verwijderen. Moest dat niet gebeurd zijn, gelieve het bandje dan aan de balie van de opnamedienst af te geven.