Screeningsteam

COVID

COVID heeft een grote invloed op de werking van het ziekenhuis. Op deze pagina's vind je de meest recente praktische informatie die je nodig hebt wanneer je naar het ziekenhuis komt voor een afspraak of bezoek.

Afspraak in het ziekenhuis

Begeleider

Het is toegelaten om één begeleider mee te brengen naar het ziekenhuis. Gelieve kinderen (die zelf geen patiënt zijn) niet mee te brengen naar een afspraak!

Uitzonderingen hierop zijn de raadpleging pediatrie en gynaecologie. Daar is het toegelaten dat beide ouders en hun kinderen samen naar de raadpleging komen.

Het volledige overzicht van richtlijnen voor begeleiders vind je hier.

 

Gaat mijn afspraak door?

Momenteel worden er geen afspraken uitgesteld door COVID-19.

Bij toenemende coronacijfers is het mogelijk dat geplande niet-dringende operaties uitgesteld worden. Dit gebeurt wanneer de druk op intensieve zorgen stijgt en er medewerkers vanuit het operatiekwartier op intensieve zorgen worden ingezet.

Moest het nodig zijn een operatie te verzetten of uit te stellen, dan zal je als patiënt hiervan door het ziekenhuis op de hoogte gebracht worden. Zonder bericht van het ziekenhuis mag je ervan uit gaan dat je ingreep zoals gepland kan plaatsvinden. Het is dus niet nodig zelf naar het onthaal of de raadpleging te bellen!

 

Voel je je ziek, ben je (mogelijk) besmet met COVID-19 of zit je in quarantaine?

Heb je symptomen, ben je positief getest of vrees je dat je mogelijk besmet bent? Verwittig dan de afsprakendienst van het ziekenhuis (t 014 24 61 60) of vul het online formulier in.

Als je afspraak niet dringend is, dan moet die uitgesteld worden. Voor een aantal raadplegingen is het ook mogelijk om de afspraak via teleconsult te laten doorgaan. Is je afspraak wel dringend en kan die niet via teleconsult verlopen, dan zal die naar het einde van de werkdag verplaatst worden, zodat nadien alle contactoppervlakken grondig ontsmet kunnen worden.

 

Toegang tot het ziekenhuis

Wie het ziekenhuis wil betreden voor een raadpleging, onderzoek, opname of een patiëntenbezoek, moet een geautomatiseerde toegangscontrole doorlopen.

Alle details over de toegang tot het ziekenhuis vind je hier.

 

Richtlijnen in het ziekenhuis

Om het risico op besmetting met het coronavirus zo beperkt mogelijk te houden, gelden in het ziekenhuis een aantal richtlijnen waar iedereen zich aan moet houden.

  • Draag steeds een mondmasker. De mondmaskerplicht geldt vanaf 6 jaar. Het is niet toegelaten om een stoffen mondmasker te dragen. Wie geen chirurgisch masker heeft, kan aan de onthaalbalie een mondmasker van het ziekenhuis vragen.
  • Handschoenen zijn niet toegelaten.
  • Neem zoveel mogelijk de trap, om volle liften te vermijden. In de lift zijn maximaal 6 personen toegelaten.
  • Wandel in de gangen aan de rechterkant.
  • Hou voldoende afstand in gangen, liften en wachtzalen.
  • Bij het binnengaan van een dokterskabinet moet je je handen ontsmetten. Na de raadpleging wordt de onderzoekstafel, stoel en bureau ontsmet, zodat alles veilig is voor de volgende patiënt.

 

COVID-19 test voor een onderzoek of operatie

Op dit ogenblik (sinds begin juni 2022) is het niet nodig om voorafgaand aan een operatie of een onderzoek een PCR-test te ondergaan.

Mochten de richtlijnen wijzigen en een preoperatieve coronatest wel nodig zijn, dan word je vanuit het ziekenhuis gecontacteerd om deze in te plannen. Deze test gebeurt twee dagen op voorhand in een bijgebouw van het ziekenhuis, dus daarvoor hoeft je het ziekenhuis zelf niet binnen te gaan. Bij het vastleggen van je afspraak zal onze medewerker vertellen of een dergelijke test nodig is of niet. Meer informatie over deze screening vindt je hier.

Wie een test moet afleggen in het kader van contact tracing, contacteert hiervoor de huisarts. Die zal een afspraak bezorgen in een lokaal triagecentrum.