Wat als het anders loopt?

Sterrenkindje

Tijdens de zwangerschap bouw je als zwangere vrouw al een hechte band op met de baby in je buik. Ook de partner hecht zich aan het kindje en samen kijken jullie uit naar de geboorte. Als het kindje sterft, dan veroorzaakt dit een diep verdriet. Ouders die geconfronteerd worden met het verlies van hun kindje proberen we daarom zo goed mogelijk te ondersteunen en met warmte te omringen.

Het is erg belangrijk om dit verlies in een rustige en serene sfeer te verwerken. We geven de ouders daarom alle tijd om het kindje te zien en vast te houden na de geboorte. Tijdens het rouwproces is het aan te raden om rust te nemen en over het verlies te praten met elkaar, vrienden, familie en zorgverleners.

Er kan in de periode na de geboorte een beroep gedaan worden op een vroedvrouw die aan huis komt. www.vroedvrouwen.be

Ook zijn tastbare herinneringen van het overleden kindje enorm van belang voor het verwerkingsproces.

Daarnaast kan er extra ondersteuning zijn vanuit de sociale dienst van het ziekenhuis om praktische zaken te regelen. Een psycholoog kan je ook bijstaan als je hieraan behoefte hebt.

Nuttige links

Het Berrefonds vzw

We werken samen met het Berrefonds, een organisatie die met hun herinneringskoffertjes mooie en tastbare herinneringen maakt, zoals op maat gemaakte dekentjes, kleertjes, voetafdrukjes, gipsafdrukjes, voorleesboekje voor broer/zus enzovoort. Deze herinneringen en aandenkens kunnen van groot belang zijn voor het rouwproces.

Berrefonds

vzw Boven de Wolken

Als ouder van een sterrenkindje ben je, ondanks het enorme verdriet, ook heel trots op je baby en kan je behoefte hebben aan mooie en kwaliteitsvolle foto’s. Tastbare herinneringen in de vorm van foto’s, die je kunt koesteren en bewaren zijn heel belangrijk voor het rouwproces.
Via de website van Boven De Wolken vzw kan er een melding gemaakt worden en dan komt binnen de 24 uur een vrijwilliger van Boven De Wolken langs in het ziekenhuis. Deze persoon maakt professionele foto’s van de ouders met hun baby. Hun diensten zijn kosteloos.

Boven de Wolken

Met lege handen

Met lege handen is een vereniging die ouders van een overleden kindje samenbrengt via praatgroepen. Als je behoefte hebt om in contact te komen met lotgenoten, dan kun je via deze vereniging geholpen worden.

Met lege handen