Ambulante revalidatie
Cardiale revalidatie
Voor wie is cardiale revalidatie?
Alle patiënten met een opname omwille van
- hartinfarct
- stenting
- hartoperatie (overbruggingen, klepchirurgie)
- pacemaker- of defibrillatorplaatsing
- ablatie
- hartfalen met verminderde pompfunctie
komen in aanmerking voor terugbetaling van cardiale revalidatie, zowel tijdens hun verblijf in het ziekenhuis als bij de eerste 45 sessies na ontslag.
De patiënt moet fysiek en mentaal in staat zijn om het programma te volgen.
Waarom cardiale revalidatie?
Regelmatige fysieke trainingen doen de kans op (terugkeer van) hart- en vaatziekten fors verminderen. We nodigen je dan ook uit om 2 of 3 keer per week te komen trainen onder begeleiding van ervaren kinesisten. Voor de training wordt gebruik gemaakt van computergestuurde fitnessapparatuur, zowel voor uithouding als voor krachttraining.
Aan de hand van een inspanningsproef stelt men voor jou een aangepast oefenprogramma op. Na enkele weken volgt een nieuwe inspanningsproef om de vooruitgang te evalueren en te kunnen bijsturen waar nodig.
Verder word je begeleid en gestuurd in het veranderen van je ongezonde leefgewoonten zoals roken, ongezonde voeding en spanningen/stress. Je leert welke de risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten en hoe je hierover de controle kunt bewaren. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met een team van psycholoog en diëtisten.
Op het einde van de revalidatie wordt met jou overlopen wat je kunt ondernemen om deze gezonde levensstijlaanpassingen ook op lange termijn vol te houden.
De folder over cardiale revalidatie vind je hier.