Kankerbehandelingen

Patiënten kunnen in het daghospitaal terecht voor hun oncologische behandeling. Onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten kankerbehandelingen.

Doelgerichte therapie

Een andere benaming voor doelgerichte therapie is targeted therapy (TT). Deze vorm van geneesmiddelen remmen of doden kankercellen. Zo zijn er de monoklonale antilichamen, cytokines en proteïnekinase-inhibitoren. Deze geneesmiddelen zijn min of meer specifiek gericht tegen de mutaties die leiden tot maligne transformatie.
Een celdodende stof wordt naar de kwaadaardige cellen ‘geleid’ en wordt daar afgeleverd zodat die cellen doelgericht kunnen worden vernietigd. Hierdoor zijn er minder nevenwerkingen dan bij chemotherapie.

Het is een angiogeneseremmer en die gaat de vorming van bloedvaten in en rond de tumor tegen. Zo wordt de bloedtoevoer naar de tumor gestopt. De tumor kan niet meer groeien en sterft af. TT richt zich specifiek op de kwaadaardige kankercellen zodat normaal weefsel gespaard kan blijven. Dit in tegenstelling tot chemo die alle sneldelende cellen aantast.