Medicatietherapie

In het internistisch daghospitaal vinden ook niet-oncologische behandelingen plaats.

Behandelingen maag- en darmziekten

Behandelingen voor IBD (Inflammatory Bowel Diseases). IBD is de naam die gebruikt wordt voor het beschrijven van twee ziekten waarbij het spijsverteringskanaal betrokken is.

  • Ziekte van Crohn: kan in elk deel van het spijsverteringskanaal ontstaan, van mond tot anus. Meestal betreft het toch de dikke darm en het onderste deel van de dunne darm. De ziekte van Crohn is een langdurige ziekte die bij momenten verergert of beter wordt. De opflakkeringen hebben ontstekingen en zweren diep in het darmslijmvlies tot gevolg. De symptomen van ziekte van Crohn zijn diarree, pijn en gewichtsverlies.
  • Collitis ulcerosa: tast enkel de dikke darm aan. Het eigen immunsysteem keert zich tegen gezonde cellen van de dikke darm. Hierdoor kunnen opflakkeringen ontstaan wat pijn en ongemak veroorzaken. De opflakkeringen kunnen zweren en ontstekingen veroorzaken in het darmslijmvlies van uw dikke darm. De ontsteking leidt tot diarree, die bloederig kan zijn.

Er worden zowel intraveneuze behandelingen als subcutane behandelingen (inspuitingen) gegeven in het daghospitaal tegen IBD.

Infusietherapie tegen deze aandoeningen kan bestaan uit Entyvio® (vedolizumab) of Remicade® (infliximab). Wanneer of hoeveel wekelijks je terugkomt voor een behandeling wordt bepaald door de arts. Dit gebeurt volgens opbouwschema. Vraag hiernaar tijdens je bezoek in het daghospitaal. Afspraken worden gemaakt in overleg met de arts door de verpleegkundige. Normaal geven deze medicamenten weinig nevenwerkingen. Mogelijke nevenwerkingen zijn gewrichtspijn, infecties en gewichtstoename.

Verder kan je ook behandeld worden met o.a. Amgevita® Entyvio® Hulio®, Humira®, Remicade®, Stelara®, …. Deze behandelingen bevatten een subcutane inspuiting. Het aanleren van deze behandelingen gebeurt in het daghospitaal onder begeleiding en toezicht van een verpleegkundige. Vanaf de derde cyclus kan je deze zelfstandig thuis uitvoeren en moet je regelmatig op controle komen bij je behandelend gastro-enteroloog.

De duur is afhankelijk van je behandeling.