Vroedvrouw controle

Ik ben zwanger

Er komt heel wat kijken bij een zwangerschap. Op deze pagina's geven we je een meer informatie over de zaken die van belang zijn.

Gezond zwanger zijn

Een gezonde mama heeft meer kans op een goede zwangerschap en een vlottere bevalling. Daarom zijn er een aantal adviezen, die we graag willen meegeven. Deze adviezen worden ook uitgebreid besproken tijdens de vroedvrouwenconsultatie rond 10 weken.

 

Gezonde voeding

Gezond en evenwichtig eten is ook tijdens de zwangerschap van groot belang. Zorg voor voldoende variatie in je eetpatroon. Dit is zowel van belang voor je eigen gezondheid als voor de gezondheid van je baby.

Voldoende vochtinname is hierbij ook zeer belangrijk. Probeer veel te drinken tijdens je zwangerschap. We raden aan om minstens 1,5 liter water per dag te drinken.

Om voldoende inname te hebben van alle voedingsstoffen raden we aan om de eerste 12 weken foliumzuur in te nemen. Nadien mag je, voor de rest van de zwangerschap, zwangerschapsvitaminen extra bij innemen.

Een gezonde levensstijl zal ook invloed hebben op je gewichtstoename en bezorgt je minder kwaaltjes. Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten om toxoplasmose, listeriose en salmonella te vermijden. Deze vind je terug in onze brochure Voeding tijdens de zwangerschap.

 

Sporten

Voldoende fysieke activiteit is aangeraden. Dit behoort tenslotte tot een gezonde levensstijl. Maar durf te luisteren naar je eigen lichaam. Het is mogelijk dat je op een bepaald moment in je zwangerschap aanvoelt dat een bepaalde sport een te zware belasting vormt voor je lichaam. Durf hieraan toe te geven en ga eventueel op zoek naar een andere vorm van fysieke inspanning.

Wandelen, fietsen en zwammen zijn daarbij zeer goede vormen van lichaamsbeweging. Sporten die een verhoogde kans op vallen geven, zoals skiën, sommige atletiekdisciplines, paardrijden of contactsporten zoals voetbal, boksen, volleybal, kunnen beter tijdelijk stopgezet worden vanaf 16 weken.

 

Medicatie

Neem je voor of tijdens je zwangerschap medicatie? Meld dit aan de gynaecoloog of vroedvrouw, zodat men kan bekijken of deze medicatie geen schadelijke gevolgen kan hebben voor de zwangerschap of je baby.

 

Alchohol

Alcohol wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Zelfs matig gebruik kan al schadelijke gevolgen hebben, zoals aangeboren afwijkingen en groeiachterstand. Wens je hierin begeleiding, dan mag je dit aangeven, zodat er naar de juiste kanalen kan doorverwezen worden. Ook via de Druglijn kan je in contact komen met de juiste hulp.

 

Roken

Roken wordt ten strengste afgeraden, omdat het nadelig is voor zowel je eigen gezondheid als die van je baby. Ook passief roken is schadelijk. Dus wanneer je partner rookt, is het ook aangeraden dat hij/zij stop met roken.

Roken zorgt voor een aantal risico’s, zowel voor de moeder als de baby. Je baby krijgt door de mindere doorbloeding van de placenta een verminderde zuurstoftoevoer.

Het is niet nodig om geleidelijk te stoppen met roken. Plots stoppen is geen probleem.

Over de effecten van de elektronische sigaret is momenteel weinig bekend. Dit wordt dan ook ontraden.

In het ziekenhuis is er een gekwalificeerd rookstopteam. Geef het zeker aan als je van deze dienst gebruik wilt maken.

 

Drugs

Druggebruik tijdens de zwangerschap heeft zware gevolgen. Vraag om hulp tijdens de consultaties of neem contact op met de Druglijn voor verdere doorverwijzing.

 

Varia

Vragen over medicatiegebruik, reizen of andere zaken mag je steeds stellen tijdens de consultaties bij de gynaecoloog of de vroedvrouw.