Skeletscintigrafie

Nucleaire geneeskunde

Nucleaire geneeskunde maakt gebruik van onschadelijke hoeveelheden radioactieve stoffen om de werking of de functie van een orgaan te meten en met behulp van een camera in beeld te brengen.

Bot- of skeletscintigrafie

Een bot- of skeletscintigrafie is een onderzoek waarbij na injectie van een licht radio-actieve stof in een ader een afbeelding wordt gemaakt van je skelet.

Het duurt enige tijd totdat het product zich goed in je skelet heeft ingebouwd en vandaar dat je voor de eigenlijke foto’s enkele uren later moet terugkomen.

De botscan wordt uitgevoerd op een SPECT-CT camera.

 

Voor al onze onderzoeken

Breng ons steeds op de hoogte wanneer je (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft voor de toediening van de licht radioactieve stof. Bij zwangerschap wordt het onderzoek uitgesteld.

Bij borstvoeding kan het onderzoek doorgaan en krijg je specifieke richtlijnen mee.

 

Voorbereiding

  • Je moet niet nuchter zijn en mag je gebruikelijke medicatie innemen.
  • Breng je ID-kaart mee en schrijf je in aan de inschrijvingen.
  • Wij vragen om tijdig op onze dienst aanwezig te zijn.
  • Breng het voorschrift van de arts mee.

 

Verloop van het onderzoek

Je krijgt eerst een licht radioactief product in de ader ingespoten. Onmiddellijk hierna worden er meestal al enkele foto’s genomen om de doorbloeding naar een deel van het skelet te bekijken.

Hierna mag je tijdelijk het ziekenhuis verlaten en krijg je een uur meegedeeld wanneer je terug op de dienst moet zijn voor de laattijdige foto’s van je skelet. In de tussentijd vragen wij om extra vocht / water in te nemen en frequent te wateren.

De duur van het onderzoek zelf kan variëren van 30 tot 90 minuten.
Nadien mag je gewoon naar huis gaan en je gewone activiteiten verderzetten.