Radiografie/echo/mammo

Radiografieën en mammografieën zijn radiologische onderzoeken die gebruik maken van röntgenstralen. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven om organen, gewrichten en weke delen te onderzoeken.

Echografie

Echografie is een techniek waarbij organen, pezen en gewrichten met behulp van geluidsgolven kunnen worden onderzocht. Deze geluidsgolven hebben een hoge frequentie en zijn niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor. De geluidsgolven verplaatsen zich door het lichaam en worden door de organen weerkaatst. De weerkaatste geluidsgolven worden weer opgevangen en de informatie gebruikt om een beeld te vormen.

 

Verloop van het onderzoek?

  • Bij een echografie beweegt de radioloog een klein apparaatje, de transducer, over de huid. Deze transducer zendt de geluidsgolven uit en vangt de gereflecteerde geluidsgolven (echo’s) weer op. Deze echo’s worden door de computer gebruikt om een videobeeld te genereren op het beeldscherm. Doppler-echografie (duplex) stelt ons ook in staat de bloedvaten te onderzoeken.
  • Je ligt voor dit onderzoek op een onderzoekstafel. Het betreffende lichaamsdeel wordt eerst ingesmeerd met een gel om een goed contact te bekomen tussen transducer en de huid.
  • Een echografie is onschadelijk en niet pijnlijk.
  • Voor onderzoeken van de buikorganen moet je nuchter blijven en moet de blaas gevuld zijn.
  • Breng de aanvraag van je arts mee.