Radiografie/echo/mammo

Radiografieën en mammografieën zijn radiologische onderzoeken die gebruik maken van röntgenstralen. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven om organen, gewrichten en weke delen te onderzoeken.

Radiografie / röntgenfoto

Een röntgenfoto is een digitale opname gemaakt met behulp van röntgenstraling. Röntgenfoto’s worden in de geneeskunde gebruikt om afbeeldingen van het inwendige van het lichaam te maken, bijvoorbeeld het skelet, de longen of de buikorganen.

Voorbereiding

Voor het maken van een gewone röntgenfoto zijn geen voorbereidingen nodig.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant haalt je op uit de wachtkamer en vertelt welke kledingstukken je uit moet doen.

In de onderzoekkamer hangt een röntgenbuis. Dit is het apparaat waarmee de opname wordt gemaakt. De röntgenbuis kan door de kamer worden bewogen. Het kan zijn dat je op de onderzoekstafel moet liggen voor de foto, maar het kan ook zijn dat je moet blijven staan of zit. De laborant vertelt je duidelijk wat je moet doen en hoeveel foto’s er gemaakt worden.

Duur van het onderzoek

Hoe lang het onderzoek duurt is afhankelijk van het aantal foto’s dat gemaakt moet worden. Reken op ongeveer tien minuten, inclusief aan- en uitkleden.

Als de mogelijkheid bestaat dat je zwanger bent, dan moet je de verpleegkundige of laborant hiervan op de hoogte te brengen. In overleg met de radioloog en de verwijzende arts kan dan beslist worden of het onderzoek kan of moet doorgaan.

Breng de aanvraag van je arts mee.