Opendeurdag hero

Activiteiten

Hier kan je meer informatie vinden over alle activiteiten die in het ziekenhuis georganiseerd worden. Je kunt op tal van diensten een kijkje gaan nemen, zoals in het operatiekwartier, het internistisch daghospitaal, het bevallingskwartier en de revalidatieruimtes.
Operatiekwartier tijdens operatie

Chirurgie en revalidatie

Het AZ Herentals beschikt als ‘klein’ ziekenhuis over veel operatiezalen, omdat we sinds enkele jaren voluit de kar trekken van daghospitalisatie. Naast de goed uitgebouwde chirurgie bieden we onze patiënten ook tal van revalidatievormen aan. Ook het centrum van To Walk Again vind je in het AZ Herentals.

Operatiekwartier

Wie geopereerd moet worden, komt in het operatiekwartier terecht. Het AZ Herentals beschikt over 12 operatiezalen, waaronder twee digitale zalen, waar de artsen over veel schermen beschikken om alle informatie (zoals medische beelden, de status van parameters, e.d.) tegelijkertijd te kunnen tonen.
Wie zich even chirurg wil voelen, moet zeker het operatiekwartier bezoeken! Niet alleen wordt er getoond hoe ingrepen verlopen, ook kan je zelf handelingen uitvoeren, alsof je zelf aan de operatietafel staat.

Raadpleging orthopedie, een aanrader!

Vergeet ook niet langs de raadpleging orthopedische heelkunde te gaan. Kinderen tot 12 jaar kunnen er een gips laten aanleggen. Neem ook een kijkje in het trauma-atelier en leer meer over implantaten en het wetenschappelijk onderzoek.

Locaties:

  • Operatiekwartier: 2e verdieping, via knooppunt 17.
  • Orthopedische heelkunde: 1e verdieping consultatiegebouw, via knooppunt 13.

Een ingreep in dagbehandeling

Steeds vaker worden operaties in dagbehandeling uitgevoerd, waarbij de patiënt de dag van de operatie naar huis kan. Sinds 2020 volgen deze patiënten een aangepast traject. Ze ontvangen een identificatiebandje met daaraan een extra chip (een ‘tag’). Hiermee kunnen ze tijdens het volledige traject gevolgd worden, zodat medewerkers, artsen én familie weten waar de patiënt zich in het traject bevindt.

Na de ingreep bekomen patiënten eerst op de ontwaakzaal (de ‘recovery’) waarna ze naar het chirurgisch dagcentrum gebracht worden. De locatie van deze afdeling is ruim, licht en biedt toch voldoende privacy voor de vele patiënten die hier dagelijks over de vloer komen.

Volg het traject van de operatiezalen naar de recovery van het chirurgisch dagcentrum.

Wist je trouwens dat de patiënten die wél in het ziekenhuis blijven pas na de operatie voor het eerst naar ‘hun’ kamer gaan een niet vooraf? Zo kunnen we efficiënter werken en transporten uitsparen.

  • Locatie: 2e verdieping, via knooppunten 17 en 3.

Ambulante revalidatie

Een revalidatietraject doorlopen kan ook in het AZ Herentals, onder begeleiding van gespecialiseerde kinesitherapeuten en behandelende specialisten. Intussen zijn er verschillende groepstrajecten mogelijk: locomotorische revalidatie, rug- en nekrevalidatie, oncorevalidatie, hartrevalidatie, longrevalidatie en obesitasrevalidatie.

De oefenzalen van ambulante revalidatie beschikken over enkele hoogtechnologische toestellen, zoals de D-Wall of de Biodex, om patiënten zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de revalidatie. Met de ligging op de bovenste verdieping van het ziekenhuis, heeft de afdeling een schitterend zicht op Herentals. Deze afdeling is dan ook zeker een bezoekje waard.

  • Locatie: 6e verdieping, via knooppunt 7 en 12.
  • Er worden verschillende demosessies voorzien.

To Walk Again

Op de zesde verdieping bevindt zich het REVAlution Center van To Walk Again. De staprobot (‘exoskeleton’) blijft een indrukwekkend toestel om rolstoelpatiënten opnieuw te laten wandelen. Maar het centrum is veel meer dan dat. Het REVAlution Center vormt de directe link tussen therapie, technologie en onderzoek. De meest recente ontwikkelingen op het vlak van (neurologische) revalidatie worden omgezet in therapie. In samenwerking met verschillende onderzoekspartners wordt de wetenschappelijke evidentie bestudeerd en geoptimaliseerd.

  • Locatie: 6e verdieping, via knooppunt 12.
  • Er worden verschillende demosessies voorzien.

Breng ook een bezoekje aan

  • SP-revalidatie, de verpleegafdeling waar mensen na een ingreep langer kunnen verblijven om te herstellen: 5e verdieping, knooppunt 6.
  • de handrevalidatie, een specifieke oefentherapie: 5e verdieping, knooppunt 6.
  • onze ergotherapeuten en het team rond valpreventie: 6e verdieping, knooppunt 5.