+

U bent hier

more

Over AZ Herentals

Hoe werken we aan kwaliteit?

Een kwaliteitsmanagement systeem is een doelmatige manier van werken die ertoe leidt dat een organisatie goede diensten levert waar patiënten en stakeholders tevreden over zijn. Het AZ Herentals draagt kwaliteit hoog in het vaandel en maakt er in tal van projecten heel actief een werkwoord van. Kwaliteitsprojecten zijn in alle lagen van onze instelling te vinden, van overkoepelende voor het ganse ziekenhuis tot heel specifieke voor een bepaalde dienst. Hieronder vindt u hier enkele voorbeelden van:

Klinische paden

Een zorgpad of klinisch pad is een complexe interventie om de gemeenschappelijke besluitvorming en organisatie van zorgprocessen te verwezenlijken voor een specifieke groep van patiënten gedurende een gedefinieerd tijdskader. Een klinisch pad geeft het gestandaardiseerde proces weer voor een specifieke patiëntengroep in een bepaald tijdskader. Het maakt overzichtelijk wie wat wanneer doet in de loop van het proces.

Meer informatie over de klinische paden vindt u hier.

 

Productive ward

Dit is een kwaliteitsprogramma ontwikkeld voor verpleegafdelingen om te leren werken volgens een lean aanpak. Die maakt verstoorde processen zichtbaar, doet verspilling herkennen en elimineren via verbeteracties. Een afdeling zal door dit programma efficiënter en effectiever leren werken, wat  zorgt voor een kwaliteitsverbetering van de zorg. Productive Ward® bestaat uit drie basismodules en wordt aangevuld met procesmodules die de afdeling zelf kiest.

Meer informatie over de productive ward vindt u hier.

 

Checklist veilige heelkunde

In het operatiekwartier wordt een checklist gebruikt om operaties zo veilig mogelijk te laten verlopen. Concreet betekent het dat er op vaste momenten in het proces een time-out wordt gehouden om een controlelijst te overlopen.

Meer informatie over de checklist veilige heelkunde vindt u hier.

 

Contract kwaliteit en patiëntveiligheid

In februari 2013 tekende het AZ Herentals in op het tweede meerjarencontract Kwaliteit en patiëntveiligheid. Dit is een initiatief van de overheid om mee te werken aan een kwaliteitsvolle en veilige patiëntenzorg. Met de ondertekening van dit tweede contract bekrachtigt het ziekenhuis het belang dat het hecht aan kwaliteit en patiëntveiligheid. Gespreid over vijf jaren zullen we werken aan enkele thema’s: hoogrisicomedicatie, veilige heelkunde, identificatie van patiënten en transmurale zorg.

 

Identificatie van patiënten

In het AZ Herentals krijgt elke patiënt een identificatiebandje om met daarop zijn naam, de geboortedatum en een code. Dit bandje moet de patiënt om houden vanaf de opname tot aan het ontslag, om eventuele vergissingen en identiteitsverwisselingen te voorkomen.

Meer informatie over de identificatie van patiënten vindt u hier.